Immunválasz COVID-19-ben

A válságos állapotba kerülő betegek immunrendszere is igen erőteljesen reagál az új koronavírusra, és talán épp ez okozza a problémát.

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a súlyos, és a válságos állapotba kerülő koronavírusos betegek immunreakciója legalább ugyanolyan erős, vagy még erőteljesebb, mint az enyhébb állapotú betegeké. A megfigyelés ismételten azt bizonyítja, hogy maga az immunrendszer felelős a fertőzés életveszélyes formájának kialakulásáért.

A Cell Reports Medicine-ben megjelent közlemény ismételten megerősíti azt a véleményt, hogy nem a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2-re adott inadekvát immunválasz miatt keletkezik válságos állapot, vagy következik be halál. Sőt, inkább egy excesszív immunválasz vezet a súlyos következményekhez. Az immunsejtek T-sejteknek nevezett csoportja felelős a pathogének felismeréséért, a fertőzött sejtek elpusztításáért, és vonja be az immunrendszer egyéb alkotóelemeit a fertőzés elleni védelembe. Az új vizsgálat szerint az új koronavírus által okozott válságos állapotban a T-sejtes válaszok éppen olyan erőteljesek, mint a betegség enyhébb formáiban.

A Marien Hospital Herne és Ruhr-Universität Bochum in Herne (Németország) kutatói 28 COVID-19-ben szenvedő betegének akut fázisban észlelt T-sejtes válaszát összehasonlították a fertőzésen átesettek gyógyulás utáni T-sejtes válaszával. A betegek közül 7-nek volt mérsékelt, 9-nek volt súlyos és 12-nek volt válságos az állapota. Minden betegnél megmérték a kétféle T sejttípus: a segítő (helper)- és az citotoxikus/ölő (killer)-T-sejtek mennyiségét a vérben. Az is megvizsgálták, hogy a  kétféle T-sejt milyen erősségű választ ad a vírus három alkotóelemére: a három különböző fehérjén, a tüskéket, a membránt és a maganyagot körülvevő héjat (nukleokapszidot) alkotó három különböző fehérjére. Mérték továbbá a T-sejtek által a fertőzések leküzdésére termelt (immunitást jelző) molekulák, a citokinek mennyiségét is. A válságos, kritikus állapotban lévő betegek immunválaszának mértéke hasonló, vagy erősebb volt a mérsékelt, vagy súlyos betegekben mérhetőnél. Szintén nem volt látható összefüggés a T-sejtes válaszok mértékének változása és a sikeres vírusmentesség, vagy elhalálozás között. A specifikus immun-sejtek összmennyisége, valamint működőképessége sem volt jobb a COVID-19-ből meggyógyult betegekben, mint a fertőzésben elhunytakban.

Akut respiratorikus distressz

A T-sejtek a vírusfertőzés helyére gyülekeznek, ahol elpusztítják a fertőzött sejteket, és a vírus közömbösítése érdekében mobilizáják az egyéb immunrendszeri más alkotóelemeit (például az ellenanyagtermelő sejteket). De ugyanezen T-sejtek egy u.n. „citokin vihart” idézhetnek elő, ami az akut respiratorikus distressz szindróma (ARDS) néven ismert potenciális halálos szövődményért felelős.

A tanulmány vezetője, Prof Dr. Nina Babel (Charité, Universitätsmedizin Berlin) elmondta, hogy „bár még további vizsgálatokra van szükség a COVID-19 betegség specifikus mechanizmusának megértéséhez, de saját adataink arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 elleni túlzott mértékű specifikus T-sejt válasz okozhatja azt az immunsérülést, amely COVID-19 fertőzésben a tüdőkárosodáshoz vezet.” Ez az új megfigyelés is hozzájárul azon egyre szaporodó bizonyítékokhoz, melyek szerint a túlzott mértékű immunválaszt okozza az életet veszélyeztető állapotot COVID-19-ben.

A 2020. júniusban megjelent RECOVERY vizsgálatban a kutatók úgy találták, hogy a szervezet immunválaszát elnyomó kortikoszteroid, a dexamethason megmenti a gépi lélegeztetésen lévő betegek kb. egyharmadának életét. 

Az International Journal ofíInfectious Disease- ben megjelent újabb közleményben pedig arról számoltak be egy szintén új tanulmányról, melyben azt igazolták, hogy a súlyos állapotó, lélegeztetőgépre vagy oxigén adásra szoruló betegekben az időben (a súlyos állapot kezdetés) adott immunszuppresszív az interleukin-6-gátló (IL6ri) sarilumab vagy tocilizumab csökkenti a COVID-19 fertőzés súlyos, életet veszélyeztető állapottá alakulásának valószínűségét.

A Cell Reports Medicine idézett tanulmányának szerzői, maguk is tisztában vannak vizsgálatuk korlátaival, hiszen pl. nem tudják, hogy a vizsgált betegek pontosan mikor találkoztak a vírussal. Ilyen módon a válságos állapotban lévő betegek kissé emelkedett T-sejtes válasza egy hosszabb ideje fennálló fertőzés következménye is lehet. Továbbá nem tudták kiértékelni az összes T-sejt altípust és az általuk termelt citokinek valamennyi formájának mennyiségét sem, tehát előfordulhat, hogy nem észlelték azokat a védő és károsító immunhatásokat, amelyek különböznek a nem válságos és a válságos állapotban lévők betegek között.        

Források:

Kingsland J. Critically ill patients have robust immunity to new coronavirus. Medical News Today. September 9, 2020. 

Thieme CJ, Anft M, Paniskaki K, et al. Robust T-cell response towards spike, membrane, and nucleocapsid SARS-CoV-2 proteins is not associated with recovery in critical COVID-19 patients. Cell Reports Medicine Published August 29, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/j.xcrm.2020.100092

The RECOVERY Collaborative Group. Effect of dexamethasone in hospitalized patients with COVID-19: Preliminary report. N Engl J Med Published online July 17, 2020. doi: 10.1056/NEJMoa2021436.

Sinha P, Mostaghim A, Bielick C, et al. Early administration of interleukin-6 inhibitors for patients with severe COVID-19 disease is associated with decreased intubation, reduced mortality, and increased discharge. Int J Infect Dis Published July 25, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/j.ijid.2020.07.023

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.