Nátha elleni T-sejtek COVID-19 ellen

Az emberek 20-50%-ában vannak jelen a közönséges náthát okozó koronavírusok ellen szelektálódott és a SARS-CoV2-re keresztreakciót adó T-memóriasejtek, ami részben magyarázhatja a COVID-19 betegség nagy heterogenitását.

Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen mechanizmusok állnak annak hátterében, hogy a COVID-19 betegség különböző emberekben nagyon különböző súlyossággal jelentkezhet, ahogy egyelőre nem ismert a COVID-19 elleni immunitás természete sem, írják Science-ben megjelent tanulmányukban (Selective and cross-reactive SARS-CoV2 T cell epitopes in unexposed humans) amerikai és ausztrál szerzők.

A SARS-CoV2 elleni humán immunválaszt feltáró vizsgálatok már elkezdték a SARS-CoV2 elleni antigénspecifikus T-sejt-válasz karakterizálását, és több tanulmány is arról számolt be, hogy akut COVID-19 betegekben aktiválódnak egyes T-sejt-populációk. A korábbi, 5 különböző kohorsszal (USA, Hollandia, Németország, Szingapúr, Egyesült Királyság) is elvégzett antigén-specifikus T-sejt vizsgálatok azt mutatták, hogy a SARS-CoV2-fertőzésnek nem kitett emberek 20-50%-a rendelkezik olyan CD4+ T-memória-sejtekkel, amelyek megtámadják a SARS-CoV2-vírust. Az eddigi elképzelések szerint ennek az lehet az oka, hogy a lakosság körében igen elterjedt, enyhe légúti tüneteket (közönséges náthát) okozó koronavírusok (human “common cold” coronavirus/HCoV) és a SARS-CoV2-vírus genetikai anyaga részlegesesen megegyezik. Jose Mateus és munkatársai most ezt a keresztreakció-hipotézist bizonyították kísérleti úton. A SARS-CoV2-re keresztreakciót adó T-sejtek kimutatása segít megmagyarázni a COVID-19 betegség nagy heterogenitását, befolyásolja a nyájimmunitás kialakulásával foglalkozó epidemiológiai modelleket, és jelentős következményekkel jár a COVID-ellenes vakcinák hatékonyságának bizonyítása során, teszik hozzá a szerzők. 

Vizsgálatukban a kutatók olyan perifériás vérmintákat használtak, amelyeket jóval a COVID-járvány kitörése előtt, 2015 és 2018 között gyűjtöttek, és amelyek bizonyítottan SARS-CoV2-szeronegatívak voltak. A SARS-CoV2 epitópjainak (az immunrendszer által felismerhető antigéndetermináns helyeknek) a feltérképezése során összesen 142 epitópot azonosítottak (66-ot a tüskefehérjében, 76-ot a genom többi részében). Ezt követően megnézték, hogy a vérminták SARS-CoV2-naív T-sejtjei hány epitópot ismernek fel. Az eredmény szerint a SARS-CoV2-naív donorok immunrendszere (főleg a CD4+ T-sejtek) átlagosan 11,4 SARS-CoV2-epitópot ismert fel, és a felismert epitópok 54%-a a tüskefehérjéből származott. A kutatók szerint az epitóptérképezéssel nyert eredmények a továbbiakban a vakcinafejlesztésben lesznek használhatók.

A SARS-CoV2 epitópjainak feltérképezése után a kutatók meghatározták, hogy milyen mértékű a SARS-CoV2 és a négy leggyakoribb HCoV epitópjai közötti homológia, és kimutatták, hogy az azonos szekvenciák ugyanazokat a T-sejtvonalakat aktiválják. A 67%-osnál nagyobb homológia az esetek 57%-ában keresztreakciót eredményezett.

A kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy a HCoV–SARS-CoV2 keresztreakciót mutató T-memória-sejtekkel ellentétben a HCoV elleni neutralizáló antitestek nem kötődnek a SARS-CoV2-höz, azaz az antitestek szintjén nincs keresztreakció, azonban a közönséges náthát okozó koronavírusok ellen szelektálódott T-memóriasejtek SARS-CoV2 elleni aktivitása legalább részben magyarázhatja, hogy egyesekben a COVID-19 betegség enyhe tünetekkel vagy egyenesen tünetmentesen jelentkezik.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.