Szájon át szedhető SARS-CoV-2 ellenes szerek a láthatáron

Jelenleg számos klinikai vizsgálat folyik a  COVID-19 kezelésére és a betegség megakadályozására alkalmas tabletta formájú szerekkel, és több kecsegtet azzal, hogy az év végére már várható egyesek forgalomba kerülése.

Az FDA jelenleg csak egyetlen szert, a  remdesivirt (Veklury) engedélyezte COVID-19 kezelésére kórházban fekvő betegek számára, intravénás adagolással. A RedHill Biopharma orális adagolásra kifejlesztett szerei közül  van jelenleg kettő is már a klinikai vizsgálatok 3. fázisáb jutott: a súlyos  COVID-19 fertőzéssel kórházban fekvők kezelésre alkalmas opaganib (Yeliva), és az enyhébb fertőzéssel otthonukban lévők gyógyulását segítő upamostat (RHB-107).

Az opaganib (Yeliva) a fázis 2 vizsgálatok tanúsága szerint biztonságosan adható a kórházban fekvő, oxigénpótlásra szoruló betegek számára és a kezelési periódus végére jelentősen csökkentette a betegek oxigén igényét. A biztonságosságát és hatásosságát igazoló adatok decemberi benyújtását követően a cég most nagy erőkkel folytatja a nemzetközi fázis 2/3 vizsgálatokat. Ezt a vírusellenes és gyulladásellenes hatással rendelkező szert a remdesivir vagy dexamethason mellé adják.

Az upamostatot (RHB-107) jelenleg az Egyesült Államokban fázis 2/3 klinikai vizsgálatban tesztelik kórházi kezelést nem igénylő COVID-19 betegekben, és ennek eredményei az év második felében már rendelkezésre fognak állni. A szer egy új szerin proteáz inhibitor és feltételezések szerint az új vírusvariánsok ellen is hatékony lesz, mert a vírus sejtekbe jutásában részt vevő emberi sejtfaktorok működését gátolja.

Egy amerikai tudományos konferencián bemutatott eredményeket a hallgatóság nagy lelkesedéssel fogadta, hisz rendkívül nagy az igény egy szájon át szedhető, a SARS-CoV2 ellen bevethető szer iránt, hisz a legtöbb Covid betegségben szenvedő otthonában gyógyul és számukra nincs egyelőre terápia. Bár néhány tanulmány szerint a monoklonáris ellenanyagok hatékonynak bizonyultak a megelőzésben és a korai fázisú kezelésben, de az intravénás adagolási mód igen jelentős logisztikai akadályt emel alkalmazásuk elé.

A fentieken kívül számos szájon át alkalmazható szerrel folynak - még korábbi fázisokban- klinikai vizsgálatok.

A szájon át szedhető antivirális hatású favipiravirt (Avigan; Appili Therapeutics) és a molnupiravirt (MK-4482, Merck) is nagy várakozás övezi. A favipiravirt japánban influenza, Oroszországban klinikai vizsgálatok alapján (középsúlyos betegségekben csökkentette a vírus clearence-t) COVID-19 kezelésére is engedélyezték. A szerrel az Egyesült Államokban is folynak a fázis 3 klinikai vizsgálatok: a 3 PRESECO (Preventing Severe COVID Disease) azt kívánja felderíteni, hogy a szer csökkenti-e a mérsékelt tünetekkel küzdők betegségének progresszióját és kórházba kerülésük valószínűségét, a PEPCO (Post Exposure Prophylaxis for COVID-19) keretében pedig azt vizsgálják, hogy a fertőzött egyénnel 72 órán belül kontaktusba kerültekben mennyire képes megakadályozni a betegség kialakulását. 

A molnupiravirral a fázis 3 vizsgálatok kórházban fekvő és otthonukban gyógyuló betegekkel is folynak. A fázis 2 vizsgálat interim eredményei szerint a molnupavir hasonló hatású a Covid-19 fertőzésben, mint az oseltamivir (Tamiflu) az influenzában: egy kis esetszámú vizsgálatban azokban a PCR teszt alapján SARS-CoV-2 fertőzöttnek bizonyult, tünetekkel rendelkező, de kórházi ápolást nem igénylő betegekben a 4 napon belül megkezdett 5 napig tartó kezelés eliminálta a vírust, míg a placebo csoport résztvevőinek csak 24% bizonyult ennyi idő elteltével vírus negatívnak.

Mivel nem reménykedhetünk abban, hogy sikerül eliminálnunk a vírust, és hosszú idejű hatásai (long Covid) is igen jelentősek, mindenképp találnunk kell olyan gyógymódokat, amikkel kezelni tudjuk azokat, akik nem reagálnak a vakcinákra, vagy akik a vakcinák felvételét követően megfertőződnek.

Mindenképp szükségünk van továbbá olyan gyógyszerekre is, amik a Covid fertőzöttek közeli kontaktjaiban képesek megakadályozni a fertőzés kialakulását.

A Johnson&Johnson kutatócsoportja UT-Austinban a közelmúltban döntő felfedezést tett azzal kapcsolatban, hogy a remdesivir hogyan akadályozza meg a virális RNS replikációját, amely nagyon fontos a hatékony, kevesebb mellékhatással rendelkező szerek kifejlesztéséhez. 

 

 

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.