hirdetés

A pancreatitis kockázata sitagliptinnel kezelt idős betegeknél

Egy populációs kohorszvizsgálat eredményei

Sitagliptin szedése mellett csekély a hypoglykaemia kockázata, ezért alkalmazása jelentősen szélesedett az elmúlt években. Előnyei ellenére a szer használata mellett pancreatitis előfordulásáról is beszámoltak esetleírások, állatkísérletek és posztmarketing gyógyszervizsgálatok kapcsán. Feltételezik, hogy az inkretin alapú hatóanyagok (köztük a DPP-4-inhibitorok és a glükagonszerű peptid-1 agonistái) azáltal idézhetik elő a hasnyálmirigy gyulladását, hogy megnövelik a szerv tömegét, megváltoztatják annak enzimszekrécióját, felborítják az acinusok architektúráját, gyulladásra hajlamosítanak vagy fokozzák a ductalis turnovert és metaplasiát. A pancreatitisszel járó morbiditás és mortalitás miatt a hatóságok, a gyógyszergyártók és szakmai szervezetek figyelmeztetést tettek közzé.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.