Az alvásidő kapcsolata a myocardialis infarktus, a diabetes mellitus és az osteoporosis kockázatával

Az alvászavarok nagyon gyakoriak a lakosság körében, különösen az idő­sebb korosztályokban, és komoly hatást gyakorolnak emberek millióinak életminőségére. Epidemiológiai bizonyítékok igazolják, hogy az alvás időtartama és a rossz minőségű alvás összefüggésben áll a mortalitással. A témával foglalkozó cikkek az ezekből fakadó negatív egészségügyi kö­vetkezmények széles skáláját taglalják. Ebben a cikkben az alvásidőnek és három kiemelkedő népegészségügyi fontosságú betegség kockázatának az összefüggéseiről lesz szó.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szakács Zoltán, PhD, neurológus főorvos, MH Egészségügyi Központ, Neurológiai Osztály, Alvásdiagnosztikai és -Terápiás Centrum, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 8,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[251848] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.