hirdetés

E-medicina a gyerekgyógyászati endokrinológiában: amikor az orvos növelheti a betege digitális tudását

A közlemény a gyermekgyógyászok figyelmét szeretné felhívni arra, miért érdemes a gyógyításban applikációkat használni. Miért lehet könnyebben partnerre találni a gyerekekben ehhez és mire lehet használni a többi orvos, többi hasonló gyerekbeteg kezelése során gyűjtött összesített adatokat az adott betegének terápiájában.

hirdetés

Az Európai Bizottság 2014 óta minden évben a DESI (digitális gazdasági és társadalmi mutató) jelentésében többek között azt is megmutatja, hogy az egyes or­szágok lakosai milyen digitális készségek­kel rendelkeznek. A frissen publikált 2021-es jelentésben Magyarország három helyet rontva a 23. összesített helyen áll a 27 uniós tagállam közül. Az Európa digitális évtizede című program azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az EU-lakosság 80%-a rendelkezzen legalább az alapvető digitális készségek­kel. Ahogy a qubit.hu-n frappánsan írják: „gyors a magyar net, de nem tudjuk mire használni”. Ugyanis az internethozzáférés kategóriájában, az 1 gibabites internet tekintetében az EU-átlagot is megelőzve állunk. Névleges sebességben nagyon jól állunk, már csak ki kellene használni ezt a lehetőséget.1 Ugyanis a lakosság 51%-a nem rendelkezik alapvető digitális kész­ségekkel sem, egy szintén frappáns meg­fogalmazás szerint „itthon a TikTok-ozás a digitális skill”.

Hogy következik ebből az orvos sze­repe azzal, hogy applikációt ajánl betegé­nek? Egyrészt a gyerekorvosnak nem kell „tartania” digitális tudás terén – sajnos – gyermekbetegétől. Azzal, hogy használ és ajánl a gyógyításban okostelefonon műkö­dő alkalmazást (mobile health), nem válhat „laikus testvérré” a gyerek szemében, hisz a betegének digitális tudása (a DESI jelen­tés szerint) sem szárnyal – az irigylésre mél­tóan gyors kézmozgás a telefonon kevés. Sőt, ha az Instagram és a játékok mellett más gondolatmenetet kívánó „feladatot ad” az orvos egy applikációval – azt gon­dolom – csak növeli a digitális készséget. Ráadásul, ha gyerek vagy fiatal felnőtt kró­nikus betegségéről van szó, fokozottabban érvényes: Mondd el, elfelejtem. Mutasd meg, emlékszem rá. Vonj be, és csinálom.

Erre hozok egy példát a gyerekgyógyászati endokrinológia, növekedésihormon-pótlás területéről. A Merck nálunk is elérhető e-health megoldásának alapkiindulása a gyermek növekedési hormon injekcióhoz való terápiahűsége, ami – ha­sonlóan minden krónikus betegséghez – az idő teltével egyre romlik. E jelenség nem mindig evidens a kezelőorvos számára, mert jól ismert adatok sokasága utal arra, hogy az orvosok túlbecsülik a betegeik adherenciáját: osteoporosis miatt kezeltekben ezt 67%-ra becsülték, holott csak 40% volt az első évben a receptkiváltások alapján (és ez még nem is gyógyszerbevételt jelent).2

A növekedésihormon-kezeléshez ki­dolgozott rendszer részei a gyógyszer be­adásához szükséges eszköz (autoinjektor, az easypod, mely minden egyes injekció után adatot generál és ezt továbbít­ja), az easypod AR (augmented reality) applikáció (mely megtanítja az easypod auto-injektor használatát), egy másik, szintén a gyerek telefonjára telepíthető applikáció (growlink app, amire a keze­léssel kapcsolatos eredmények kerül­nek) és a felhőben tárolt adatok (ahova az autoinjektorból és a growlink appból kerülnek az adatok) (1. ábra). A gyermek endokrinológusa saját számítógépén, re­gisztrálva a rendszerbe, mindezen ada­tokat látja a vizit alkalmával, ahogyan a gyermek (és a szülő is) a growlink appli­kációban (pl. a testmagasságot) (2. ábra). Az easypod AR applikáció játékos (1. ábra), és azt az alapvető célt szolgálja, hogy egy úgynevezett kiterjesztett valóság (AR) technológiával, mintegy interaktív élményekkel megtanítsa a helyes beadá­sát az injekciónak az easypoddal (https:// www.easypod.ca). Ezt úgy kell elképzelni, hogy a gyerek telefonján virtuálisan meg­jelenik az easypod készülék és a telefon képernyőjén keresztül, az app segítsé­gével tudja mintegy virtuálisan kezelni, kipróbálni az eszközt.

Ismert az úgynevezett Hawthorne-effektus, ami azt mondja ki, ha meg van valaki figyelve, akkor jobban működik. Részben emiatt van a gyógyszervizsgála­tokban részt vevő betegek jobb odafigye­lése (és gyógyulása) a való élethez képest. Talán valami hasonlóhoz is vezethet a fenti rendszer. Állandó és folyamatosan „jelen levőnek” kell lennie egy applikációnak is, mert hiába töltenek le az emberek egyre több egészséggel kapcsolatos applikációt, ha az adatok szerint 5 percnél nem fordíta­nak többet a megtanulására, gyakran nem tudják pontosan, hogyan is kell használni, sőt a betegek 50%-a havonta csak egyszer használja azt. Aminek semmi értelme.

Ahogy azt állandóan említem, valid mobile health megoldásra van szükség mindig. Ezt jelen esetben az ECOS (Easypod Connect Observational Study) igazolta is, amiben 1190 növekedési hormonnal kezelt gyerek vett részt, 24 országból és 5 éves kö­vetés során.3 Az eredmények jobbak, mint amit az irodalom a növekedésihormon-kezeléshez való terápiahűségről ír: az easypod-rendszerrel kezeltek 68%-a ma­rad megfelelően adherens a 2. év végére (azaz, legalább a kezelés 80%-át megfele­lően beadta).

Ha hasonló rendszert használ az or­vos, akkor nem kizárólag az adott beteg esetén tudja megtalálni azt az okot, miért nem alkalmazta a kezelést megfelelően a beteg, hanem összesített és állandóan elemzett megfigyeléseket is folyamatosan megkaphat. Segíthet megtalálni a rossz adherenciát és annak okát úgy általában is, amire felkészülhet már a kezelés elején or­vos, szülő egyaránt. Ennek során (az ECOS vizsgálatban) derült ki, hogy azoknál jobb az adherencia, akik családban élnek, fiúk esetén a 10 év alattiaknál, lányok között a 12 év alattiaknál. Rosszabb a terápiahű­ség azon gyerekek között, akik többségé­ben maguknak adják be a növekedési hor­mont, vagy ha 8. életévük előtt kezdődik a kezelés, de az sem jó ebből a szempont­ból, ha 14 év felett kezdődik a növekedési hormon pótlása. Ezek mind figyelmeztetők.

Az adatok és maga a rendszer egyértel­mű, a kommunikációra képes autoinjektor nem is új, mégis egy brit felmérés szerint a betegek és szüleik 31%-a nem választha­tott, milyen növekedésihormon-kezelést (és a vele járó eszközt) kaphatna.4 Azt gon­dolom, azért érdemes hasonló e-health megoldásokat használni, mert ez a gene­ráció elkötelezett a közösség iránt. Könnyebben vesz részt mások megsegítésében akár a saját anonim adatai révén, és adja ezt a big data elemzéséhez. Azért gondolom ezt, mert a fiatalabb generáció láthatóan inkább közösségi megoldásokban gondol­kodik: így biciklizik, autózik, utazik...

Végezetül, ha ma már növekedésihormon-hiányról volt szó, akkor itt hívom fel a figyelmet, hogy az apple iPhone 12 soro­zatától elérhető az az alkalmazás, amivel már testmagasságot lehet mérni (3. ábra).

 

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos. Bia­torbágy Egészségügyi Központ / Egészségház – endokrinológiai ambulancia, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Központ – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Bodnár Zs. Három helyet rontott, így Magyarország már csak a 23. az EU 27 országa között a digitális fejlettsé­gi rangsorban. Qubit, 2021. november 18. https://qubit. hu/2021/11/18/harom-helyet-rontott-igy-magyarorszag-mar-csak-a-23-az-eu-27-orszaga-kozott-a-digitalis-fejlettsegi-rangsorban

2. Abobului M, Berghea F, Vlad V, et al. Socio-economical factors that influence the perception of quality of life in patients with osteoporosis. J Med Life 2015;8:S119–S114

3. Koledova E, Stoyanov G, Ovbude L, et al. Adherence and long-term growth outcomes: results from the easy­pod ™ connect observational study (ECOS) in paediatric patients with growth disorders. Endocrine Connections 2018;7:914–923

4. Child J, Davies C, Frost K. Managing Paediatric Growth Disorders: Integrating Technology Into a Personalised Ap­proach. J Clin Res Pediatr Endocrinol 2020;12:225–232

 

 

Dr. Speer Gábor, PhD, endokrinológus, Biatorbágyi Egészségügyi Központ/Egészségház, endokrinológiai ambulancia és Interlab Praxis Közösség, Plus Medical Orvosi Központ, endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[280674] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.