hirdetés

Enyhe kognitív károsodás gyors progresszióval: biomarkerek és vizsgálómódszerek

Módszertani okok miatt nehéz prospektív módon bizonyítani az intervenciók hatékonyságát a demencia késleltetésében vagy megelőzésében. A manifeszt demenciára jellemző deficitek becslésére szolgáló tesztek és értékelési skálák nem használhatók a betegség előstádiumában. Ezért különösen fontosak azok a biomarkerek, amelyek a háttérben lévő agyi folyamatokat és a preventív és terápiás módszerek biológiai hatásait jelenítik meg. Kezdenek már körvonalazódni a funkcionális képalkotó eljárások nyújtotta diagnosztikus lehetőségek, sőt a strukturális képalkotó eljárások nyújtotta lehetőségek is; a hagyományos liquor-markerek (béta-amiloid, tau-proteinek) használhatóságát ma még nem lehet megítélni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. Forstl, K.Werheid, K. Ulm, P. Schonknecht, R. Schmidt, J. Pantel, R. Horr, H. Gutzmann, H. J. Gertz, L. Frohlich, H. Bickel
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.