Időskori rákszűrés

Az alapellátás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy szűrővizsgálatokkal járuljon hozzá a betegségek megelőzéséhez vagy korai felismeréséhez. A szűrés nyomán morbiditást és mortalitást csökkentő beavatkozásokra nyílhat mód, de megfelelő gyakorlat hiányában ezzel ellentétes következményekkel kell számolnunk. A különféle szakmai szervezetek bizonyítékokon nyugvó, szakértői konszenzuson alapuló irányelveket állítottak össze a rákszűrésre vonatkozóan. Ezek az útmutatók általában megmondják, hogy a betegeket milyen életkortól érdemes bevonni a programba és hogy a vizsgálatokat milyen gyakorisággal kell ismételni, ám a felső korhatárra vonatkozóan nem mindig nyújtanak támpontot. Közleményünkben áttekintjük az időskorúak szűrésének lezárásával kapcsolatos irányelveket és adatokat, s javaslatokat fogalmazunk meg arra vonatkozóan, hogy az irányelveket hogyan építhetjük be mindennapi gyakorlatunkba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ross H. Albert, MD, PhD
a szerző cikkei

Mathew M. Clark, MD, MA
a szerző cikkei

Prof. dr. Székács Béla
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.