A magnézium terápiás felhasználása

A magnézium az anyagcsere optimális működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag. A kutatások azt mutatták, hogy az élelmiszerekben jelen lévő magnézium mennyisége napjainkban csökken, illetve hogy a szervezet magnéziumtartalma egyes krónikus betegségekben csökken. Ezért számos kórállapotban egyre inkább odafigyelnek a megfelelő magnéziumbevitelre és annak esetleges terápiás szerepére. A vizsgálatok szerint a magnézium hatásos eclampsia és praeeclampsia, arrhythmia, súlyos asztma, valamint migrén esetén. Más területeken is ígéretesek az eredmények; a magnéziumadás csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát, javítja a glükóz- és az inzulin-anyagcserét, enyhíti a dysmenorrhoea tüneteit, várandós nőknél csökkenti a lábszárgörcsöt. A magnézium alkalmazását székrekedésben és dyspepsiában a szokásos kezelés részének tekintik. Bár a megfelelő esetekben és adagban való alkalmazása biztonságos, a magnézium nagy adagban mellékhatásokat vagy halált is okozhat. Mivel a vesén keresztül ürül, vesebetegségben fokozott óvatosságra van szükség. Magnéziumban gazdagok a zöld levélzöldségek, az olajos magvak, a zöldségek és a gabonamagvak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mary P. Guerrera, MD
a szerző cikkei

Stella Lucia Volpe, PhD
a szerző cikkei

Jun James Mao, MD
a szerző cikkei

Dr. Takács István, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 9,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
cikk[] galeria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.