Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-07-14

Az opioidhasználati zavar krónikus, relabáló kórállapot. Gyógyszeres keze­léssel növelhető a teljes remisszió esélye. A methadon és a buprenorphin opioidagonisták, melyek csökkentik a mortalitást, az opioidhasználatot, a HIV és a hepatitis C vírus transzmisszióját, miközben a terápiás retenciót javítják.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-06-19

After up to 4.8 years of continuous treatment with SPINRAZA, 100 percent of children treated pre-symptomatically were alive, and none require permanent ventilation

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-12-25

Egy újabb közlemény szerint a felnőttkori antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzések többsége az orvosi eszközöktől származik és nem maguk a műtétek okozzák.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-03-19

A hemolitikus anaemiát minden normocytaer és macrocytaer anaemia el­különítő diagnosztikájában számításba kell venni. A hemolízis bekövetkez­het intra- és/vagy extravaszkulárisan a reticuloendothelialis rendszerben. A betegek akut anaemia, sárgaság, haematuria, dyspnoe, gyengeségér­zés, tachycardia, esetleg vérnyomásesés miatt fordulnak orvoshoz. A di­rekt antiglobulin teszttel elkülöníthetők az immunológiai és nem immu­nológiai okok. A hemolitikus kórképek altípusai: haemoglobinopathiák, membranopathiák, enzymopathiák, immunmediált anaemiák és extrinszik, nem immunológiai (trombotikus, fertőzéses stb.) okok. Gyógyszerek több mechanizmussal okozhatnak hemolitikus anaemiát.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-05-02

Sporadikus esetek felvetették a nátrium-glükóz-kotranszporter-2 (SGLT2) gátlószereinek az akut veseelégtelenséggel való kapcsolatát, de a kutatások nem bizonyítottak közöttük oki összefüggést. Ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazása megváltoztatta a 2-es típusú cukorbetegek kezelésének szemléletét, adásukat feltétlenül ajánljuk.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-10-19

A K-vitamin-antagonisták (KVA) engedélyezése után több mint öt évtized­del kerültek be a terápiás eszköztárba az új orális alvadásgátló szerek (NOAC, non-KVA oral anticoagulant), mint amilyen például a dabigatran (direkt trombininhibitor, DTI), a rivaroxaban, az apixaban és az edoxaban (Xa faktor inhibitor, FXaI). A NOAC szerek farmakokinetikai profilja pontosabban látható előre, mint a warfariné, és kisebb gyakorisággal kell számítani arra is, hogy az alkalmazott szer kölcsönhatásba lép más gyógyszerekkel vagy bizonyos ételek­kel. Ezen túlmenően nincs szükség az alvadási paraméterek rutin monitorozá­sára sem. Eugene Yang összefoglaló közleményének célja, hogy elemezze az új orális alvadásgátlók szerepét a nonvalvuláris pitvarfibrillációhoz társuló stroke-kockázat csökkentésében.

Vasc Health Risk Management 2014.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-05-14

Nincs hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a tesztoszteron-kezelés kardiovaszkuláris mellékhatásokat okozna, jelenti ki egy szerkesztőségi közlemény, amely a Journal of Men's Health című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-11-04

A posztexpozíciós profilaxis (PEP) csökkenti a megbetegedés és a másodlagos ter­jedés kockázatát sokféle mikrobiális patogénnel történt expozíció után. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) és az Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) irányelveket tett közzé a PEP helyes alkalmazásáról a vérrel terjedő patogénekre, a levegőn át, cseppfertőzéssel vagy közvetlen kontaktussal terjedő mikroorganizmusokra és a traumás sérüléseket követő fertőzésekre vonat­kozóan. A cikk áttekinti az irányelveket és alkalmazásuk gyakorlati szempontjait.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.