Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-06-11

A European Society of Cardiology (ESC) 2019-es kongresszusán ismertették a krónikus koszorúér-szindrómákra (CCS) vonatkozó új ESC-iránymutatást. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-10-15

A nagy kockázatú stabil angina pectoris invazív kivizsgálást tesz szük­ségessé. Egyér- és kétér-betegség esetén a frakcionális áramlási rezerv által vezérelt intervenció végzendő, míg háromér-betegség, illetve a bal közös törzs szignifikáns szűkülete esetén célszerű kiszámítani a SYNTAX 1-2 score-t. Alacsony és közepes pontszám esetén perkután intervenció, magas pontszám esetén az aorto-coronariás bypass graft műtét a javasolt beavatkozás. Diabetes mellitus és többér-betegség esetén inkább a bypass műtét választandó.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-12-14

A PAPA-CAD vizsgálat 6 hónapja alatt a perindopril-arginin + amlodipin fix kombináció kedvezően befolyásolta a betegek funkcionális állapotát és terhelhetőségét. A fix kombináció mellett megfigyelt kedvező eredmé­nyek nemcsak a vérnyomás és a vaszkuláris rezisztencia csökkentésének, hanem a már viszonylag hamar, 6 hónap után mérhető direkt vaszkulo- és kardioprotektív hatásoknak is köszönhetők.

Advances in Therapy, 2016. július

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-09-02

A krónikus hasmenéssel jelentkező Cronkhite Canada szindróma egy ritka és súlyos betegség gyors progresszióval és magas halálozási aránnyal. Ritkán jelentkezik fiataloknál. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2015-05-11

Célkitűzés. A stabil angina pectoris szindrómában szenvedő betegek hétközna­pi tevékenységét, a napi teendők elvégzését limitálhatja a fellépő anginás rosszul­lét, illetve az attól való félelem. A vizsgálat célja az optimális gyógyszeres kezelés melletti trimetazidin kezelés hatékonyságának és biztonságosságának, valamint az életminőségre, általános egészségi állapotra vonatkozó hatásának vizsgálata stabil angina pectorisban. 

#6
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-02-17

Kathy egy 39 éves asszony, akinél egy vetélést követően 2 éve ismeretlen eredetű meddőség áll fenn. Háromciklusnyi injekciós gonadotropinkúra és intrauterin inszemináció (IUI) után IVF kezelést (in vitro fertilisatio) kezdenek nála. Az első ciklus során 4 blastocystát nyernek, melyek közül a két legjobb minőségű blastocystával transzfer történik. Intrauterin ikerterhességének 9. hetében gondozását szülészorvosának adják át. A 20. terhességi héten korai méhösszehúzódások jelentkeznek, majd koraszülés során életképtelen ikrek jönnek a világra. Ezt követően fagyasztott egyszeres embriótranszferre (SET, single-embryo transfer) kerül sor, mely negatív terhességi tesztet eredményez, majd a második fagyasztott SET után klinikai vetélés következik be. A citogenetikai vizsgálat 16-os triszómiára derít fényt a magzatnál. Kathy újabb IVF ciklust szeretne. Hogyan történjen a további kezelése?

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 1-2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-03-02

Az európai, amerikai és kanadai kardiovaszkuláris rehabilitációs társaságok kö­zös állásfoglalása az edzésprogram előtt kívánatos tesztelés és az edzéselőírás korszerű gyakorlatát ismerteti a „küszöbintenzitás” elvének érvényesítésével.
Eur J Preventive Cardiology, 2013. június

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2013-01-22

Kísérletes adatok szerint a hosszú láncú ómega-3 zsírsavak közvetlen és közvetett antiaritmiás hatást fejtenek ki, különösen heveny iszkémia esetén. Ennek alapján logikus és indokolt volt tanulmányozni a szívműtétet követő pitvarfibrilláció gyakoriságát ilyen zsírsavak perioperatív adása mellett, a mintegy kéthetes vizsgálat azonban nem igazolta a pitvarfibrillációt megelőző hatást.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2011-03-10

Az irritációs kontakt-dermatitis bőrelváltozásait immunmoduláció nélküli irritáció okozza. Az allergiás kórforma késői hiperszenzitivitási reakció. Kontakt-dermatitist leggyakrabban a mérges szömörce, a nikkel és illatanyagok okoznak.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2009-02-01

A serdülőkori drogproblémát aluldiagnosztizálják. Részben emiatt reális képünk sincs a probléma valódi nagyságrendjéről. A tisztán látást az is nehezíti, hogy a drogfogyasztás bűncselekmény, emiatt a fogyasztók az illegális drogokkal kapcsolatos tapasztalataikat nem  tárják fel mások, például az orvosok előtt.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.