Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-09-16

A rákos sejteket elpusztítani hivatott vírusok fejlesztésének új hulláma köszöntött be az új technológiák alkalmazásának elérhetővé válásával. A Humane Genomics és a Candel is innovatív elképzeléssel állt elő az onkológiai terápiák fejlesztése terén.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 4-5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-04-29

A spondylitis ankylopoetica (SPA) krónikus, progresszív lefolyású gyulladá­sos reumatológiai kórkép, döntően a sacroiliacalis ízületeket, a csigolyákat körülvevő szalagokat érinti, kezelés nélkül a gerinc elcsontosodásához, mozgásának beszűküléséhez vezethet.

#3
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-03-14

A Helicobacter pylori fertőzés növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát, és a sikeres eradikációs kezelés elősegíti a gyomorrák megelőzését, különösen akkor, ha a gyomornyálkahártya rákelőző elváltozásainak kialakulása előtt kerül rá sor. A gyomor megbetegedésein kívül az idiopátiás trombocitopéniás purpura és az ismeretlen eredetű vashiányos anémia kialakulása is összefügg a H. pylori jelenlétével, ezekben a kórképekben is javulást hoz az eradikáció. Elképzelhető, hogy a H. pylori bizonyos védelmet nyújt az elhízással és az atópiás betegségekkel szemben. Az elsőként ajánlott eradikációs kezelés továbbra is a hármas terápia, de azokban a régiókban, ahol gyakori a clarithromycinnel szembeni rezisztencia, a négyes kezelést ajánlják első vonalban. A rezisztencia leküzdésére alkalmas stratégiák a szekvenciális és a négyes terápia.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.