Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-11-09

A BridgeBio Pharma bejelentette, hogy fázis II és fázis II/III vizsgálatainak eredményeire alapozva az FDA engedélyezésre befogadta készítményét, mely az ultra-ritka genetikai rendellenesség, a molibdén kofaktor hiány kezelésére szolgál.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-09-21

A vénás fekélyek elsődleges oka a vénás reflux vagy elzáródás okozta vé­nás hypertensio. Fizikális vizsgálat során a vénás fekélyek általában sza­bálytalanok és sekélyek, élesen határoltak, és gyakran csontos kiemelke­dések felett helyezkednek el. A beteget fekélyek kezelésében jártas szakorvoshoz kell utalni, ha a fekély nagy vagy hosszú ideje áll fenn, illetve nem reagál megfelelően a konzervatív kezelésre.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-12-25

Egy újabb közlemény szerint a felnőttkori antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzések többsége az orvosi eszközöktől származik és nem maguk a műtétek okozzák.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-09-12

Instabil állapotú és műtéten átesett betegek esetében elengedhetetlen a hemodinamika és a légzés folyamatos megfigyelése. A szívfrekvencia és a vérnyomás alapján viszonylag jól megítélhető a hemodinamikai állapot, ám a kockázatbesorolásban a légzés paraméterei, köztük a légzésszám, nem kapnak megfelelő hangsúlyt.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-01-06

Az USA-ban a sebészi munka minőségének megítélésében és a finanszírozásban is jelentős szerepe van annak, hogy a műtéti terület milyen arányban fertőződik, ezt azonban több módszerrel is mérik, amelyek eltérő eredményeket adnak.

 

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-09-12

A nemzetközi viszonylatban is kiemelendő hazai Nemzeti Nozokomiális Surveillance Rendszer (NNSR) megvalósította azokat a célokat, amelyek elérése érdekében kiala­kították. Az országnak vannak adatai a nozokomiális fertőzések előfordulására, az NNSR alapján számított fertőzési arányok alkalmasak az egészségügyi ellátással ös­szefüggő fertőzések hazai helyzetének jellemzésére és a trendek értékelésére.

#7
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 3. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-09

A subarachnoidealis vérzés (SAH, subarachnoid hemorrhage) kedvezőtlen kimenetele főként a késői agyi ischaemia (DCI, delayed cerebral ischaemia) kialakulásával hozható összefüggésbe. Bár a cerebrális vazospazmust jelölik meg a DCI fő okaként, a vazospazmus és a DCI nem feltétlenül jár együtt, ami azt jelzi, hogy a DCI nem az egyetlen vagy alapvetően fontos tényező a DCI létrejöttében. A nagy erek vazospazmusán kívül hozzájárulnak még a DCI kialakulásához gyulladásos folyamatok, intracranialis mikrotrombózis, kérgi terjedésű depolarizációk és az agyi autoreguláció zavara is.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-05-11

A műtéten átesett betegek leggyakoribb nozokomiális fertőzései a műtéti területet érintő infekciók. A fertőzésekkel járó teher csökkentése érdekében több országos szervezet, így a Centers for Medicare and Medicaid Services és a Centers for Disease Control and Prevention közösen dolgozta ki a műtéten áteső betegek ellátásának minőségét fejlesztő programját és jelölt ki hat módszert a sebfertőzések megelőzésére. Ezek közül három a profilaxishoz legmegfelelőbb antibiotikum kiválasztására, a beadás időzítésére és a kezelés időtartamára vonatkozik. A legtöbb, tiszta-kontaminált műtéten áteső betegnek a cefalosporin a profilaxis céljára javasolt antibiotikum. Jelentek meg adatok arról is, hogy a kórházakban milyen mértékben alkalmazzák a fertőzéseket megelőző óvintézkedéseket. Mivel a háziorvosok részt vesznek a betegek pre- és posztoperatív ellátásában, nekik is ismerniük kell a program ajánlásait.

#9
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle VII. évf.1. szám
OTSZ Online
2005-01-01
Hogyan ismerhetjük fel a posztoperatív sebfertőzés kialakulásának szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegeket, és miként tudjuk hatékonyan megelőzni a fertőzések létrejöttét? Közleményünkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni. A megelőzés elemei közül kiemelendő a megfelelő vércukorszint biztosítása és a jól időzített antibiotikum-profilaxis Régóta tudjuk, hogy az asepsis, az antisepsis és az antibiotikumprofilaxis kulcsfontosságú szerepet tölt be a posztoperatív sebfertőzések megelőzésében. Mindemellett azonban a műtéti terület fertőződésének (SSI, surgical site infection) veszélye soha nem szűnik meg teljesen, a megelőzéshez pedig további intézkedésekre van szükség.Az Egyesült Államokban a posztoperatív sebfertőzések foglalják el gyakorisági sorrendben a harmadik helyet a kórházi infekciókon belül. Ez a műtéten átesett évi 27 millió betegnél kialakult fertőzések 38%-át jelenti. Hasi méheltávolítás esetén a műtéti terület fertőződése kockázati kategóriától függően 0,5–5,3%-ban következik be az NNIS (National Nosocomial Infection Surveillance) felügyeleti rendszer 1992 és 2003 közötti időszakra vonatkozó adatai alapján. E szövődmények akár 10 nappal is meghosszabbíthatják a kórházi ápolás időtartamát, ami önmagában is számottevően növelheti az ellátás költségeit. Jó hír viszont, hogy célzott intézkedésekkel jelentősen csökkenthetők a többletkiadások. A megelőző intézkedések költséghatékonyságát elemző egyik tanulmány becslései szerint 10 év alatt akár 3 millió dollár is megtakarítható a posztoperatív sebfertőzések előfordulásának 56%-os csökkentése révén.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.