hirdetés

Gyógyíthatóvá válik az ultra-ritka molibdén kofaktor hiány

A BridgeBio Pharma bejelentette, hogy fázis II és fázis II/III vizsgálatainak eredményeire alapozva az FDA engedélyezésre befogadta készítményét, mely az ultra-ritka genetikai rendellenesség, a molibdén kofaktor hiány kezelésére szolgál.

hirdetés

 A BridgeBio Pharma és leányvállalata, az Origin Biosciences szeptember 29-én jelentette be, hogy az FDA új gyógyszerjelölti státuszba (NDA; New Drug Application) vette foszdenopterin hatóanyagú készítményüket, melyet az ultra-ritka molibdén kofaktor hiány kezelésére fejlesztettek és vizsgálnak. A BBP-870 illetve ORGN001 kódnéven vizsgált szer már korábban elnyerte az áttörést jelentő terápia (Breakthrough therapy) és a ritka gyermekbetegségek gyógyszere (Rare Pediatric Disease) minősítést az Egyesült Államokban, és Európában valamint az USA-ban is ritka betegségek gyógyszere (Orphan Medicine/Orphan Drug Designation) minősítést kapott. Az FDA várhatóan elsőbbségi eljárás (priority review) keretében értékeli majd a benyújtott kérelmet, ami a standard eljárásnál szokásos 10 hónap helyett 6 hónapos engedélyezési határidőt tesz lehetővé.

 

A vizsgálati hatóanyagról (foszdenopterin)

A foszdenopterin egy ciklikus piranopterin monofoszfát (cPMP) hidrobromid-dihidrát, amelyet úgy terveztek, hogy a molibdén-kofaktor dependens enzimek aktiválásával és a szulfitok eliminációjával kezelje a ritka betegséget. Hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a cPMP helyébe lépve a szervezetben biztosítja a molibdén-kofaktor szintézishez szükséges biokémiai lépéseket.

 

A molibdén kofaktor hiányról (MoCD)

Az autoszomális recesszív öröklésmenetű molibdén-kofaktor-hiányt (MoCODA, MoCoD Type A vagy MoCD; molybdenum cofactor deficiency) először 1978-ban írták le M. Duran és kollégái egy újszülött kislánynál, akinél táplálkozási nehézségek, súlyos neurológiai elváltozások, kontrollálhatatlan rohamok és agyszöveti elhalással súlyosbított mikrokefália volt megfigyelhető. Kimutatták, hogy a rendkívül ritka (körülbelül egymillióból egy újszülöttet érintő) rendellenesség egy anyagcserezavar következménye, amelyet a molibdén kofaktor dependens enzimek hiánya, alulműködése okoz, melynek következtében a szervezetben felhalmozódó szulfit, taurin, toxikus hatású s-szulfocisztein és tioszulfát súlyos neurológiai elváltozásokat okoz. Állatkísérletek során a ciklikus piranopterin monofoszfátok (cPMP-k) a tünetek enyhültek, a szervezetben felhalmozódott anyagcseretermékek kiürültek, és a fejlődés csaknem a normális ütemre állt vissza, így a korábban gyógyíthatatlannak vélt, csak palliatív ellátással menedzselhető betegséggel érintett csecsemők neurológiai fejlődése a normál fejlődéshez közelíthetővé vált.

 

A klinikai vizsgálatokról

Az Origin Biosciences és a BridgeBio Pharma két olyan klinikai vizsgálatot is folytat, amelyek a foszdenopterin hatásosságát és biztonságosságát vizsgálják MoCD-ben. A fázis II vizsgálatot (NCT02047461) még 2014-ben indította az Origin, a kórkép rendkívüli ritkasága miatt mindössze 7 résztvevővel – itt az intravénásan beadható hatóanyagot naponta adagolták egyre növekvő dózisban 6 hónapon keresztül, majd ezt követően a napi adagolást a legnagyobb biztonságos dózissal folytatták. A második, fázis II/III vizsgálatot (NCT02629393) 2015-ben, 7 beteg részvételével indították meg, itt az elsődleges végpont a 12 hónapos kezelést követően az volt, hogy a beteg életben van-e még, illetve önállóan fel tud-e ülni 30 másodpercre. A másodlagos végpontok között a csecsemők fejlődését értékelő Bayley fejlődési skála (ez a nemzetközileg legelterjedtebb pontrendszer, célja a fejlődési mérföldkövek elérésének feltárása), és a funkcióképességet és rokkantságot felmérő PEDI skála szerepelt, mindegyik 12 hónapos vizsgálati időszakra vonatkoztatva. A vizsgálatokba csak 5 évnél fiatalabb gyerekek vehettek részt, akik betegségét prenatális genetikai módszerrel vagy a fizikális/laboratóriumi leletek alapján diagnosztizálták. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

BridgeBio Pharma And Affiliate Origin Biosciences Announces FDA Acceptance Of Its New Drug Application For Fosdenopterin For The Treatment Of MoCD Type A

BridgeBio Pharma’s Origin Biosciences Initiates Rolling Submission Of New Drug Application With The U.S. FDA For BBP-870 For The Treatment Of MoCD Type A

Study of ORGN001 (Formerly ALXN1101) in Neonates, Infants and Children With Molybdenum Cofactor Deficiency (MOCD) Type A

Safety & Efficacy Study of ORGN001 (Formerly ALXN1101) in Pediatric Patients With MoCD Type A Currently Treated With rcPMP

BridgeBio Pharma’s Origin Biosciences Presents New Data on the Natural History of Molybdenum Cofactor Deficiency (MoCD) Type A at the Society of the Study of Inborn Errors of Metabolism (SSIEM) Conference

Molybdenum Cofactor Deficiency, Complementation Group a (MOCODA)

ALXN1101 in Newborns with molybdenum cofactor deficiency" to “ORGN001 (formerly ALXN1101) in Neonates, Infants and Children with molybdenum cofactor deficiency

Molybdenum Cofactor Deficiency: A New HPLC Method for Fast Quantification of S-Sulfocysteine in Urine and Serum

Molybdenum cofactor deficiency

Molybdenum cofactor deficiency, complementation group a; MOCODA

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.