hirdetés

A kórházi sebfertőzések felmérése nem egységes

Az USA-ban a sebészi munka minőségének megítélésében és a finanszírozásban is jelentős szerepe van annak, hogy a műtéti terület milyen arányban fertőződik, ezt azonban több módszerrel is mérik, amelyek eltérő eredményeket adnak.

hirdetés

A műtéti terület fertőzése („surgical site infection” = SSI) a leggyakoribb kórházi fertőzés, mely értelemszerűen növeli a morbiditást, a kórházi tartózkodás idejét és a költségeket. Amióta 2005-ben az Egyesült Államokban a CDC-n (Centers of Disease Control and Prevention) belül megalakították a nemzeti egészségügyi biztonsági hálózatot (National Healthcare Safety Network, NHSN), a műtéti terület fertőzése a sebészeti munka minőségének jelzőjévé vált. A vastagbélműtéteket és az abdominális hiszterektómiákat követő sebfertőződési adataikat számos helyen használják, sőt ezek az adatok még a finanszírozásokat is befolyásolják. Ugyanakkor pontosságuk megkérdőjelezhető, és a kockázat felmérésére sem biztosan alkalmasak. Például az NHSN SSI vastagbélműtétes adatait a New York State Depertment of Health felülvizsgálta (auditálta), és 10,9%-ban álpozitív és 39,6%-ban álnegatív arányokat észlelt! Egy kiválasztott  intézetben végzett vizsgálatban a kongenitális szívhibák évenkénti műtétei utáni SSI arányok az NHSN betegkövetési adatai és a nemzeti sebészeti regiszter adatai között 17%-71%-os eltérést mutattak.

Az USA egyes államaiban a posztoperatív komplikációkat a sebészeti szakkolégium minőségbiztosítási programjai (American College of Surgeons National Surgical Quality Improvement Program (ACS NSQIP) kiválóan követik eredményei viszont jelentősen az NHSN SSI adataitól.

A Dr. Mila H. Ju (Division of Research and Optimal Patient Care, American College of Surgeons, Chicago, Illinois) által vezetett vizsgálat célja éppen az volt, hogy azonosítsa ezeket az NHSN és a kórházi ACS NSQIP adatfeldolgozások közötti diszkrepanciákat, melyek jelentősen befolyásolhatják a jövőbeli működéseket. Az elemzés keretében 16 nem állami, nonprofit kórházat vizsgáltak, melyek közül 11 volt legalább 500 ágyas. A hasi sebészeti beavatkozások közül a legmagasabb fertőzéses kockázattal (a májátültetés után) a kolon sebészeti beavatkozásai állnak, ezért ezeket hasonlították össze. Már a betegségek nemzetközi osztályozásában is különbségek voltak, mert a két feldolgozás nem ugyanazokat a betegségeket és műtéteket tartalmazta. Az egyes kórházak között sem alakultak ki standard szabályok a fertőzés-megelőzés felelősének („infection preventionist”, kb.„kórházi higiénikus”) riadóztatásáról. A jelzések forrása elsősorban a beteg ismételt felvétele: egyes kórházakban leginkább a 24 órán belüli ismételt felvétel, a sebkultúra levétele, vagy a járóbetegként történő antibiotikum felírása. Egyes kórházakban nincs ilyen elektronikus jelzőrendszer, ott az adatfeldolgozó valamelyik nemzetközi kódot (ICD-9-CM) használja a fertőzés-megelőzés felelősének értesítésére. Az NHSN 2009 óta a hatékonyság mérésére standardizált fertőzés-arányt használ: a megfigyelt és a várt fertőzések hányadosát. Az elvárt fertőzések számát az NHSN 2006-2008-as kiindulási adataiból többváltozós logisztikai regressziós modellel határozták meg, mely megfelel a standard népesség SSI gyakoriságának (életkortól, anesztéziától, a műtét tartamától, és egyebektől függően).

A megfigyelt vastagbél műtétek utáni SSI átlagosan 5,7%-ban tért el az egyes kórházak között az NHSN szerint (2,0%-tól akár 14,5%-ig) és 13,5%-ban különbözött (4,6%-tól 26,7%-ban) az ACS NSQIP szerint.  Az átlagos különbség az NHSN és az ACS NSQIP között 8,3% volt (1,6%-tól 18,8%-ig terjedően), és az ACS NSQIP felmérés szerinti érték mindig magasabb volt. A két program között a megfigyelt és az elvárt értékek nem voltak szignifikánsak. Az NSHN adatgyűjtéséhez használt módszerek az egyes megkérdezett kórházak között eltértek. Az NSHN jelenlegi gyakorlatában a járóbetegként kezelt SSI esetek rendszerint nem jelennek meg az adatbázisban.

Az elég jelentős eltérések miatt nem látunk tisztán. Szükséges lenne az SSI-k monitorozásának egységesítésére, állandó definíciók megszövegezésére, és kívánatos lenne csak egyetlen módszert használni.     

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Surgery

3. Centers for Disease Control and Prevention

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.