Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2022-08-08

Az Evaluate Vantage összeállította azon gyógyszerek tízes listáját, amelyek még a késői fejlesztési fázisban vannak ugyan, ám mégis „blockbuster” várományosok, azaz a közeljövőben vélhetően évi 1 milliárd dollárt meg­haladó árbevételt fognak generálni.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-06-29

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2021-es teljes év forgalmi adatain alapul, melyet a korábbi évekhez képest COVID-19 járvány alaposan felforgatott.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-08-17

Végstádiumú májbetegségekben és akut májelégtelenségben a különféle konzervatív kezelési módszerek csak átmeneti megoldást jelentenek. Az egyetlen, hosszú távú túlélést jelentő gyógymód a transzplantáció. Napjainkban a májátültetést követő átlagos 5 éves, ún. kumulatív túlélés 80%-nál nagyobb. Az indikációs terület egyre szélesebb. A májtranszplantációs túl­élési eredményeink a jó nemzetközi statisztikáknak megfelelőek. A graft-és betegtúlélés további javításában a testre szabott immunszuppressziós kezelés bevezetésének nagy jelentősége van.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-01-22

Az új irányelvek ötlépcsős terápiás modellt ajánlanak. Az inhalációs kortikoszteroid a bázisterápia, ezt hosszú hatástartamú inhalációs hörgőtá­gítókkal lehet kiegészíteni. Maximális terápia mellett sem kielégítő asztma-kontroll esetén a biológiai szereket előnyben kell részesíteni a prednizolon tartós adásával szemben. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-01-22

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2018 december 10-13-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte.

#6
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-03-14

A Helicobacter pylori fertőzés növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát, és a sikeres eradikációs kezelés elősegíti a gyomorrák megelőzését, különösen akkor, ha a gyomornyálkahártya rákelőző elváltozásainak kialakulása előtt kerül rá sor. A gyomor megbetegedésein kívül az idiopátiás trombocitopéniás purpura és az ismeretlen eredetű vashiányos anémia kialakulása is összefügg a H. pylori jelenlétével, ezekben a kórképekben is javulást hoz az eradikáció. Elképzelhető, hogy a H. pylori bizonyos védelmet nyújt az elhízással és az atópiás betegségekkel szemben. Az elsőként ajánlott eradikációs kezelés továbbra is a hármas terápia, de azokban a régiókban, ahol gyakori a clarithromycinnel szembeni rezisztencia, a négyes kezelést ajánlják első vonalban. A rezisztencia leküzdésére alkalmas stratégiák a szekvenciális és a négyes terápia.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2012-02-14

A szérum koleszterinszintje a koleszterin enterális felszívódásától és májbeli szintézisétől függ. A sztatinok az endogén koleszterin-szintézis sebességmeghatározó enzimjét, a HMG-CoA-reduktázt gátolva csökkentik a szérum koleszterinszintjét és a kardiovaszkuláris morbiditást. Kisebb vizsgálatok közvetett bizonyítékai szerint nagyfokú enterális koleszterin-felszívódás mellett a sztatinok kevésbé csökkentik a koleszterinszintet. Újabb klinikai vizsgálatok adatai arra utalnak, hogy a fokozott koleszterin-felszívódás és csökkent hepatikus koleszterin-szintézis fokozott kardiovaszkuláris kockázattal párosul. A cikk áttekinti a kérdés irodalmát, és prospektív klinikai vizsgálatokat javasol annak meghatározására, hogy a koleszterin-szintézis és -felszívódás aránya elősegítheti-e a lipidcsökkentő kezelés személyre szóló tervezését.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-05-01

Glitazonkezelés mellett – más orális antidiabetikumok alkalmazásához képest – gyakrabban jelentkezik manifeszt szívelégtelenség a már meglévő kompenzált szívelégtelenség súlyosbodása következtében. A perifériás oedema megjelenése és a szívelégtelenség kockázata vagy súlyossága között nincs összefüggés. A szív struktúrája és funkciója még eleve fennálló szívelégtelenség esetén sem károsodik. A szívelégtelenség gyakoriságának növekedése ellenére a halálozás változatlan, illetve tendenciaszerűen kissé csökken. Pioglitazon-kezeléssel szívelégtelenségben is kedvezően befolyásolhatjuk a kardiovaszkuláris szövődményeket.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.