Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 14
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-22

A Covid-19 betegek kezelésekor -miközben persze az életük megóvása az elsődleges cél- számolni kell az alkalmazott és a beteg által szedett gyógyszerek között fellépő kölcsönhatásokkal.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-04-27

Egy új tanulmány szerint az idős embereknél az antidepresszívum váltás növelheti az öngyilkossági szándékot.

#3
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-06-01

Krónikus kismedencei fájdalomról akkor beszélünk, ha a menstruációs ciklustól független fájdalom 6 hónapnál hosszabb ideig fennáll, a köldökvonal alatti kismedencei régióra lokalizálódik, rontja az életminőséget és gyógyszeres kezelést tesz szükségessé.1 Az Egyesült Államokban a krónikus kismedencei fájdalom éves előfordulása a nők körében 15% körül van, és évente körülbelül 2 milliárd dolláros terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerre.2

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Onkológia
2015-06-01

Az opiátok és opioidok a daganatos fájdalomcsillapítás alappillérei. Palettájuk ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a daganatos betegek rettegett tünetét, a fájdal­mat különböző helyzetekben a leghatékonyabban csillapíthassuk. A totális fájda­lom elmélete alapján a fájdalomnak pszichés, szociális és spirituális komponensei is vannak, a beteg szenvedésének csökkentésében nemcsak a testi, hanem a lelki fáj­dalom csillapítására is törekedni kell. A krónikus fájdalmat önálló betegségként kell értékelni, ugyanolyan intenzíven és erélyesen kell kezelni, mint magát a daganatos alapbetegséget.

 
#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-02-02

Németországi és nemzetközi vizsgálatok szerint jelentős különbségek lehetnek a kognitív károsodással élő és a mentálisan ép páciensek fájdalmainak kezelése között. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a kognitív károsodás korlátozhatja a beteget fájdalmainak kifejezésében. Szerepelhetnek az okok között az illetékes orvosi szakmák képviselőinek a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatásával és adagolásával kapcsolatos hiányos ismeretei és fenntartásai is. Németországban ezen a területen további kutatásokra van szükség, mert a betegek alulkezelése tartósan fennálló probléma, és evidenciákon alapuló ajánlások megfogalmazásához nincs még elég adat.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-04-09

Az anxiolítikumot vagy altatószert szedők egy angliai vizsgálatában azt tapasztalták, hogy a felírást követő átlagosan 7,6 év alatt halálozási arányuk magasabb volt, mint a – gyógyszert nem szedő – személyeké és minden vizsgált gyógyszertípusnál dózis-hatás kapcsolat mutatkozott.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-01-21

Az Orvostovábbképző Szemle januári számában három közleményt olvashatnak a pszichés zavarok témakörében. Az egymástól viszonylag távoleső, de témájában egyformán aktuális összefoglaló közlemények elolvasása nemcsak pszichiáterek, hanem általános, illetve háziorvosok számára is feltétlenül ajánlott. 

#8
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Agomelatin a depresszió kezelésében - 5. rész
OTSZ Online
2012-09-14

Magyarországon hiányszakmának számít a pszichiátria. Itthon maradó pszichiátereink egyre túlterheltebbek, egyre kevesebb idejük jut betegeikre, konzultációra, tapasztalatcserére és önképzésre, sokukat fenyegeti a kiégés. A Servier Hungária Kft. esetbemutató kerekasztal-sorozattal igyekezett segíteni a gyógyításban dolgozó kollégák munkáját, a depresszió minőségi kezelését. Az Orvostovábbképző Szemle Agomelatin különszámainak jelen kiadványában a VALENTIN-program keretében elhangzott esetismertetésekből gyűjtöttük össze az agomelatin alkalmazásának szempontjából a legtanulságosabbakat.

 

#9
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Agomelatin a depresszió kezelésében - 3. rész
OTSZ Online
2012-09-14

A 47 éves nőbeteg 3 éve áll gondozónkban kezelés alatt. Szomatikus előzményéből többszörös lumbális porckorongsérv emelendő ki, mely miatt kialakult állandó fájdalma nagyban hozzájárult pszichés dekompenzálódásához.

#10
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-05-11

A pikkelysömör nemcsak kóros kardiovaszkuláris kockázati profillal, hanem fokozott kardiovaszkuláris mortalitással is jár. Kézenfekvô feltételezés, hogy a pszoriázis közvetlen vagy közvetett módon növeli az ateroszklerózis kockázatát, ezáltal rontja a betegek életkilátásait. A jövőbeli prospektív vizsgálatok fogják megmutatni, hogy a kockázati tényezők lehetőség szerinti kiküszöbölése és a pszoriázis megfelelő kezelése milyen mértékben csökkentheti a kardiovaszkuláris halálozást.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.