Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-08-16

Szerzők részletesen tárgyalják a klímaváltozás egészségi állapotra gya­korolt hatásait és ezek összefüggését az érintett populációk jellemzőivel. Szólnak a hőhullámok kiváltotta egészségkárosodásokról, a fokozódó légszennyeződés és az ultraibolya sugárzás negatív következményeiről, a vízzel terjedő és a táplálkozással összefüggő kórképek fontosságáról, az allergiás betegségek számának és elterjedésének klímaváltozással kap­csolatos kérdéseiről, a vektorokkal terjedő fertőzések növekvő jelentősé­géről, részben saját vizsgálataik alapján elemzik a várható tendenciákat. Hangsúlyozzák, hogy az éghajlatváltozás hat az egészségügyi ellátórend­szerre is. A klímaváltozás oktatásának helye van az orvosképzésben és az orvostovábbképzésben.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-04-25

A fertőzött rágcsálók porlasztott vizeletének vagy ürülékének belélegzése emberben influenzás tünetekkel kezdődő meningoencephalitist okozhat.

#3
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-03-05

A főként felnőtteknél ismert betegség, a változó immunhiány patofiziológiáját, tüneteit, diagnosztikus nehézségeit, terápiáját és prognózisát foglalja össze a cikk. Kitér a betegség gyermekgyógyászati vonatkozásaira, az életkornak megfelelően éretlen immunrendszer és az immunhiányos betegség elkülönítésének problémájára.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2014-09-19

A „hétköznapi” (közösségben szerzett) és a kórházi fertőzések nem egyformák: az utób­biak gyakran súlyosabbak, nehezebben kezelhetők. Becslések szerint minden huszadik kórházi beteg megkap valamilyen bakteriális, vírusos vagy gombás infekciót.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-06-28

A közlemény többek között az iszkémiás stroke utáni trombolízissel és mechanikus trombektómiával, a malignus media-infarktust követő hemikraniektómiával, az agyállományi vérzés utáni műtéti vérömleny-eltávolítással, a bakteriális meningoenkefalitisz és a status epilepticus gyógyszeres kezelésével, valamint a „vigil kóma” kórjóslatával kapcsolatos új eredményeket tekinti át.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-02-20

Egy DNS-meghatározásra alkalmas eljárás lehetőséget ad a bakteriális agyhártyagyulladás kórokozójának gyors és pontos azonosítására. Az időigényes tenyésztéssel ellentétben a SERS vizsgálatot az antibiotikum-kezelés sem zavarja.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-11-12

Az USA-ban a bakteriális meningitisz incidenciája csökken, de a betegség továbbra is életveszéllyel és maradandó károsodás veszélyével jár. Klinikailag nem lehet megbízhatóan megkülönböztetni a bakteriális meningitiszt a gyakoribb aszeptikus meningitisztől. 

#8
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XIV. évf.3. szám
OTSZ Online
2009-10-27
Bevezetés A S. pneumoniae gyakran okoz az embernél megbetegedéseket. Ezek súlyossága a felső légúti fertőzésektől súlyos invazív betegségekig, így bacteriaemiáig, tüdőgyulladásig és agyhártyagyulladásig terjed. Becslések szerint a Pneumococcus-baktérium világszerte körülbelül egymillió, 5 évesnél fiatalabb gyermek halálát okozta 2005-ben. A halálesetek többsége a fejlődő országokban következett be. A b típusú Haemophilus influenzae (Hib) konjugált vakcina széles körben való elterjedése után a S. pneumoniae lett kétéves kor alatti gyermekeknél a bakteriális meningitis vezető oka. Az Egyesült Államokban 2000-ben egy 7-valens Pneumococcus elleni vakcinát (PCV7) hagytak jóvá csecsemők és gyermekek rutinszerű oltására. A PCV7 a Pneumococcus okozta invazív betegségek (IPD, invasive pneumococcal disease) több mint 80%-áért felelős, valamint véd az antibakteriális szerekkel szemben legnagyobb valószínűséggel rezisztens szerotípusok ellen is.   Annak ellenére, hogy a célpopulációban és egyéb csoportokban az invazív betegség gyakorisága csökkent, a S. pneumoniae okozta fertőzések továbbra is sok buktatót rejtenek a klinikusok számára. A Pneumococcus- izolátumok antibakteriális szerekkel szembeni rezisztenciája megnehezíti a kezelést. Kommentár: Dr. Mészner Zsófia Sherman J. Alter Pneumococcus-fertőzésekről szóló írása figyelemreméltóan alapos munka. Sok ismeretet összegez a Pneumococcus-fertőzés súlyát, a betegség diagnosztikáját és terápiáját, továbbá a megelőzésre használt 7-valens konjugált Pneumococcus- vakcina (PCV-7) alkalmazásával szerzett tapasztalatokat illetően, mely ismeretek alapvetően az észak-amerikai kontinensre vonatkozóak, ám vannak a dolgozatból levonható tanulságok számunkra is, mind a Pneumococcus-infekciók, mind a H1N1-pandémia és a közelgő szezonális influenza szempontjából.
#9
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.2. szám
OTSZ Online
2005-02-01
A bakteriális meningitis azonnali kezelést igénylő, súlyos betegség, melynek kórokozói nagy változáson mentek át az elmúlt 25 év során. Gyermekek és felnőttek esetében egyaránt komoly klinikai kihívást jelent a multidrogrezisztens Streptococcus pneumoniae által okozott fertőzés kezelése; a rezisztencia jelentősen megnehezíti a betegség empirikus alapon történő gyógyítását. A közleményben a szerző a felnőttkori gennyes agyhártyagyulladás epidemiológiai tényezőivel, kimutatásával, kezelésével és megelőzésével kapcsolatos legújabb ismereteket foglalja össze. Abakteriális meningitis akut, életveszélyes fertőzés. A helyes diagnózis gyors felállítása és a hatékony kezelés mielőbbi megkezdése nagymértékben növeli a beteg túlélési esélyét. A fertőzés megelőzése terén a legjelentősebb előrelépést a gyermekkori védőoltás bevezetése jelentette. Ennek hatására a gyermekek körében csökkent a bakteriális meningitis incidenciája, így az utóbbi években egyre inkább a felnőttkori esetek felé fordult a figyelem.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.