Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-09-20

A háziorvosnak képesnek kell lennie arra, hogy elkülönítse a várandósság alatt gyakran előforduló kórállapotokat, felismerje a szülészeti és a sürgős nem szülészeti problémákra utaló jeleket. A nem szülészeti betegségek jelentős része az alapellátás körében is kivizsgálható és kezelhető. A lépcső­zetes megközelítés – melynek során rutinszerűen keressük az összes okra visszavezethető figyelmeztető jeleket és panaszokat, miközben számításba vesszük a becsült terhességi kort is – jó minőségű ellátást, valamint közös döntéshozatalt tesz lehetővé a családorvos és a várandós között.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-08-16

A belek gázossága, a puffadás és böfögés egy sor kórállapot kísérője lehet, de leggyakrabban funkcionális gyomor-bél rendszeri eltérésekhez társul, melyek jellemzője a motilitás zavara és a viszcerális hiperszenzitivitás. Ki­merítő kivizsgálás nélkül is jól elkülöníthető egymástól a puffadás gyomor eredetű, bél eredetű és székrekedéssel kísért formája. E tünetek hátteré­ben leggyakrabban funkcionális dyspepsia, irritábilis bél szindróma vagy krónikus idiopathiás obstipatio húzódik meg. A funkcionális emésztőszer­vi panaszok kezelésének első lépése az empirikus terápia. Fény derülhet gluténnal és az ételek más összetevőivel szembeni nem coeliakiás érzé­kenységre, ám a szigorú kizárásos diéták rutinszerű alkalmazása mellett nem szól elég adat.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2019-05-15

A legtöbb ember átélte már a gyomor vagy a gyomorszáj tájékán jelentkező égő érzést. „Ég a gyomrom” – szoktuk mondogatni ilyenkor. Sokan tudják, hogy a tünet hátterében a gyomorsav felszaporodása áll, illetve az, hogy a gyomorsav a gyomorszájon keresztül visszaáramlik a nyelőcső alsó ré­szébe, ott akár gyulladást is okozva.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2014-08-05

Savas refluxnak nevezzük azt az állapotot, amikor a gyomorsav a gyomorból vissza­kerül a nyelőcsőbe. A beteget többnyire a gyomorszáj táján érzett égő érzés (gyo­morégés) figyelmezteti az állapotra, de egyéb tünetek is előfordulhatnak. Jó hír, hogy a savas reflux az esetek többségében gyógyszeresen jól kezelhető, akár teljes tünetmentesség is elérhető.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-17

Egy olasz megfigyelés szerint a magas kakaótartalmú étcsokoládé rövid időre csökkentheti a perifériás arteriás betegség által okozott lábfájdalmat.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-12-09

A borsmenta a gyógyászatban is igen népszerű. Alkalmazzák felfújódás, hasmenés, hányinger, emésztési panaszok, irritábilis bél szindróma, menstruációs fájdalmak, depressziós eredetű szorongás, izom és idegfájdalom és nátha kezelésére is.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-08-17

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a leggyakoribb gasztroenterológiai kórképek egyike. Jellemzői a hasi fájdalom vagy diszkomfortérzés, a székletürítés gyakoriságának és a széklet konzisztenciájának megváltozása, a meteorizmus és a puffadás. Az IBS-ben szenvedő betegeket ellátó szakemberek (háziorvos, gasztroenterológus, pszichoszomatikus betegségek szakorvosa) között nincs teljes egyetértés a klinikai diagnózis felállításának kritériumaiban. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-06-08

A nem fekélyes eredetű diszpepsziaként diagnosztizált emésztési panaszok évente a felnőttek akár 40%-át is érinthetik. Jellemző tünet az étkezés utáni teltségérzet, a korai jóllakottságérzet, a gyomortáji fájdalom vagy égő érzés.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.4. szám
OTSZ Online >> Bőrgyógyászat
2010-04-09

A rosacea az arcon megjelenő szimmetrikus bőrpírral, égő érzéssel, gyulladásos elváltozásokkal (papulákkal és pustulákkal) és telangiectasiákkal járó bőrbetegség. A klinikai tünetek alapján nem egy betegségről, hanem egy vagy több domináns tünettel jellemezhető betegségek családjáról van szó. 

#10
Orvostovábbképző Szemle X. évf.10. szám
OTSZ Online
2003-10-01
Az életkor előrehaladtával a bőr is öregszik, részben a napsugarak károsító hatása, részben a természetes biológiai folyamatok miatt. Embertársaink egy része nehezen dolgozza fel a ráncok megjelenését és a bőr elszíneződését. Sokuknak az is megfordul a fejében, hogy valamely korszerű kozmetikai eljárás segítségével próbáljanak megfiatalodni. Milyen öregedés elleni kezeléseket ismerünk? Különféle kémiai kezelések és egyéb eljárások alkalmazhatók az öregedés arcon, karon és kézen mutatkozó jeleinek eltüntetésére. Krémek és lemosók A hidrokinont tartalmazó készítmények a hatóanyag fehérítő hatásának köszönhetően elhalványítják a sötétebb árnyalatú foltokat. Némelyikük a hidrokinonon kívül vitaminokat, növényi kivonatokat vagy egyéb anyagokat is tartalmaz, bár nem bizonyosodott be, hogy a hatást ezek az összetevők fokoznák. Az alfa-hidroxi-karbonsavakat, szalicilsavat, aszkorbinsavat (C-vitamint), alfa-tokoferolt (E-vitamint) vagy rezet tartalmazó készítmények vélhetően javítják a bőr szerkezetét, de hatásosságukat nem bizonyították. A retinsav mérsékelt hatását kiterjedt vizsgálatok során bizonyították; más, vele rokon vegyületeknek, így a retinolnak és a retinálnak azonban nincs ilyen hatásuk. Az Egyesült Államokban a retinoidokat – például tretinoint vagy tazorotent – tartalmazó terápiás készítmények csomagolásán fel kell tüntetni félkövér betűkkel, hogy ezek a szerek „nem tüntetik el a ráncokat és nem előzik meg a ráncok kialakulását, nem gyógyítják meg a napégés által okozott sérüléseket, nem fordítják viszsza a bőr napsugarak okozta öregedését, és nem fiatalítják meg a bőrt”. A kojisavat, levendula-, olajfalevél-, medveszőlő-, kakukkfű-, borsmenta-kivonatot, illetve ubikinont (korábbi nevén koenzim-Q) tartalmazó krémek reklámjai szerint ezek a készítmények javítják az arcbőr megjelenését, ám ennek az állításnak a bizonyítása még várat magára.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.