Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-06-28

Az agyrázkódásnak is nevezett enyhe agysérülés felnőtteknél és fiataloknál is gyakori. Károsíthatja többek között a testi, kognitív, lelki és magatartási funkciókat. Minden esetben mérlegelni kell a sérülés mechanizmusa és a tü­netek időbeli jelentkezése közötti összefüggéseket. Ha sportolónál felmerül agyrázkódás gyanúja, csak teljesen tünetmentesen térhet vissza a pályára. Az első ellátás alapvető elemeit képezi a rövid kognitív teszt és a fizikális nyugalomba helyezés. A tünetek megszűnésekor a beteg fokozatosan tér­het vissza megszokott aktivitásához. Kockázati tényezők fennállásakor hosszabb időt kell hagyni a felépülésre.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-11-16

A petefészek-daganatos betegek túlélését javította a platina bázisú kemo­terápiák mellett bevezetett VEGF-gátló bevacizumab. A PARP-inhibitorok újabb terápiás modalitást jelenthetnek. A BRCA-státusz jelentős prognosz­tikai marker. A PARP fehérje gátlásával az egyszálú DNS-törések sejtosztó­dáskor kettős szálú törésekhez vezetnek. BRCA-mutáns betegeknél a kettős szálú DNS-töréseket javító homológ rekombináns repair mechanizmus hibája a gyorsan osztódó sejtek halálához vezet. A PARP-inhibitor olaparib alkalmazását jóváhagyta az EMA és az FDA. Fenntartó monoterápiaként, BRCA-mutáns, platinaszenzitív, relabáló, high grade szerózus ovarium-tumorokban alkalmazható, indikációs körének bővülése várható.

#3
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-03-05

Az 1-es típusú diabéteszes gyermekek kortársaikhoz hasonló életminőséggel és fizikai aktivitással rendelkeznek, de a motoros képességeikben lemaradás tapasztalható. A glikémiás kontroll a kardiorespiratorikus fittséggel mutat összefüggést.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-10-17

A nem cisztás fibrózis talaján kialakult bronchiektáziák heterogén betegségcsoportját a hörgők és hörgőcskék folyamatos tágulása, a krónikus infekció, gyulladás, váladékfelhalmozódás és hörgőszerkezet-pusztulás ördögi köre jellemzi. A terápiás célok egy része független az etiológiától: a patomechanizmusnak az alapbetegségtől független közös elemeiből következik.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-14

Bár kevéssé vizsgálják, de közismert, hogy a COPD-s páciensek körében nem számítanak szokatlannak a pszichiátriai problémák, amelyek negatívan érinthetik az egészségi állapottal összefüggő életminőséget.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 1-2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-03-02

A tiotropiumot (SPIRIVA®), ami egy hosszú hatású antikolinerg szer (LAMA), a középsúlyos és súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) első vonal­beli terápiájának ajánlják a tünetek enyhítésére, a fizikai terhelhetőség és az egészségi állapot javítására és a betegség akut fellángolásainak ritkítására. A nyílt, prospektív, beavatkozással nem járó tanulmányba 6 közép- és kelet-európai országban 4854 Spiriva HandiHalerrel kezelt, GOLD II–IV súlyossági fokú COPD-s beteget válogattak be és követtek fél évig. Az elsődleges vég­pont a légúti tünetekre specifikus Szent György kérdőív (SGRQ) változása volt, amelyben szignifikáns és klinikailag jelentős javulást: 21,7 pontos változást ta­pasztaltak. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy az életkor, a betegek együtt­működése és a COPD súlyossága befolyásolja döntően, hogy az egyes betegek életminősége hogyan változik.
International Journal of COPD, 2013. október

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.