hirdetés

A COPD-s betegek depressziója és szorongása

Bár kevéssé vizsgálják, de közismert, hogy a COPD-s páciensek körében nem számítanak szokatlannak a pszichiátriai problémák, amelyek negatívan érinthetik az egészségi állapottal összefüggő életminőséget.

hirdetés

Régóta ismeretes, hogy a COPD számos társbetegséggel jár együtt, azonban a pszichiátriai rendellenességek mindezidáig nem mutatkoztak kiugrónak a többihez képest.

Egy újabb meta-analízis a pszichiátriai egészség 2 tényezőjét a szorongás és a depresszió kialakulását vizsgálta COPD-s betegekben, az egészségi állapottal összefüggő életminőség (HRQoL= Health-Related Quality of Life) szempontjából. A tanulmányban olyan spirometriás méréssel igazolt COPD-sek vettek részt, akiknél validált egészségi állapottal összefüggő életminőség mérést is végeztek, mely magába foglalja a depresszió-, és szorongásmérést. Elektronikus adatbázisokat (Medline, Embase, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature [CINAHL], British Nursing Index and Archive, PsycINFO and Cochrane adatbázisok) néztek át a kezdetüktől egészen 2013 június 18-ig. A vizsgálatra alkalmasnak minősült egy tanulmány, ha: nem kísérleti prospektív csoportos mintát alkalmazott; spirometriával igazolt COPD-s betegek adatai szerepeltek benne; validált depresszió, szorongás és egészségi állapottal összefüggő életminőség értékeket tartalmaztak. Az adatokat a véletlen hatások modell segítségével csoportosították és értékelték.

Összesen 6 vizsgálat 895 COPD-s betegének adatait elemezték. A 6 vizsgált tanulmányból hármat használtak fel a depresszió meta-analíziséhez, s további kettőt a szorongás meta-elemzésénél. A szerzők erős pozitív korrelációt állapítottak meg a depresszió és a későbbi HRQoL-romlás között (r=0,48 , P < 0,001). Ugyanígy összefüggést találtak a szorongás és a légzési HRQoL között (r= 0,36, P < 0,001). A tanulmány hátránya, hogy az csak egy retrospektív elemzése olyan korábban publikált adatoknak, melyek megbízhatósága kétséges.

Egy hasonló meta-analízis szerint a depresszió és a szorongás is összefüggésben van a HRQoL-el, továbbá ez a kapcsolat erősebb a FEV1 esetében tapasztaltnál. Hasonlóképpen a pánikbetegséget és az öngyilkossági hajlamot is összefüggésbe hozták a COPD-s betegek romlott egészségi állapotával. Ebből látható, hogy a COPD-s páciensek körében nem számítanak szokatlannak a pszichiátriai problémák, és hogy ez negatívan érintheti egészségi állapottal összefüggő életminőséget.

Bár igazolt, hogy a szorongás és a depresszió befolyásolja a COPD-s páciensek egészségi állapottal összefüggő életminőségét, ugyanakkor ez a longitudinális elemzés nem tárja fel az okokat és hatásbeli kapcsolatokat a depresszió, a szorongás, és a jövőbeli egészségi állapottal összefüggő életminőség között. A későbbi, prospektív tanulmányoknak meg kell határozniuk a szegényes egészségi állapottal összefüggő életminőség pszichológiai okait, és hogy mi játszik szerepet a szorongás és a depresszió kialakulásában.

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.