hirdetés

Új gyógyszerek a COPD kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) e héten hat új inhalációs szer befogadását ajánlotta: 4 közül felnőttek COPD kezelésére szolgáló gyógyszerét és 2 olyanét, amelyet asztma és COPD kezelésére fejlesztettek ki. 

hirdetés

A krónikus obstruktív légúti betegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszerek a következőek: A hosszú- hatású muszkarin-receptor antagonista umeclidinium bromid (55 µg) monoterápiaként, Incruse néven (GSK). A hosszú- hatású muszkarin-receptor antagonista umeclidinium bromid (55 µg) és a hosszú- hatású β2- agonista vilanterol (22 µg) kombinációja, a következő márkanevek alatt: Anoro és Laventair (mindkettő GSK termék).A hosszú- hatású β2- agonista indacaterol (85 µg) és a glycopyrronium bromid (43 µg), kombinációja, Ulunar Breezhaler néven (Novartis termék).

A COPD-s és asztmás betegek kezelésére pozitív EMA's CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) véleményezést kapott gyógyszerek a budesonid (egy inhalációs kortikoszteroid) és a hosszú hatású β2- agonista formoterol kombinációi. Mind a kettő Teva Pharma termék: DuoResp Spiromax és BiResp Spiromax néven.

A budesonid/formoterol fix kombinációja  (160/4,5 µg vagy 320/9 µg dózisonként) azon páciensek részére javasolt, akiknek az állapota nem kontrollált inhalációs kortikoszteroidok és rövid hatóidejű β2- adrenoceptor agonisták (szükség szerinti adagolásban) mellett, illetve azoknak, akiknek állapota már kontrollálttá vált inhalációs kortikoszteroid és hosszú hatású β2 adrenoceptor agonisták(LABA) használata mellett. Adható olyan súlyos COPD-s betegeknek (FEV 1 < 50% a referencia értékhez képest), akik kórtörténetében ismétlődő exacerbációk vannak és akik rendszeres LABA terápia ellenére jelentős tüneteket produkálnak szintén indikálható.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.