Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-12-07

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a kettős hatóanyagú, COPD kezelésére szolgáló Bevespi Aerosphere nevű készítményt.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-09-15

Középsúlyos-súlyos COPD-ben szenvedő, tünetes betegek III.b fázisú vizs­gálatának post hoc elemzése szerint az aklidinium a tiotropiumhoz képest (1) nagyobb mértékben fokozza a bronchodilatációt, különösen éjszaka; (2) nagyobb arányban eredményez reszponder státuszt; (3) nagyobb mér­tékben javítja a kora reggeli, a napközbeni és az éjszakai tüneteket; és (4) nagyobb mértékben csökkenti az aktivitás kora reggeli korlátozottságát.

International Journal of COPD, 2017. június

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2016-06-17

A krónikus obstruktív betegek állapotát évek, évtizedek óta légzésfunkciós értékeik alapján ítéltük meg. A szakmai protokollok eszerint javasolták te­rápiájukat, és ehhez igazodott a gyógyszereik finanszírozása is. Mivel a kü­lönböző fenotípusok és az eltérő mértékben panaszos betegek kockázata nem csupán a spirometriás értékeiktől függ, új, ezen a kockázatbecslésen alapuló csoportbeosztás jelent meg először a szakmai, majd a finanszírozási protokollban. Ez utóbbi előírja a beteg csoportbeosztásának rögzítését a kórlapon/leleten. Érdemes tehát röviden összefoglalni és értelmezni a tü­dőgyógyászati leleteken felbukkanó új információkat.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-11-27

A COPD morbiditási és mortalitási mutatói aggasztóak, egészségügyi költ­ségei egyre jelentősebbek. Gyógyszeres kezelésében megjelent a klinikai fenotipizálás és az ehhez igazodó személyre szabott kezelés igénye. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-11-27

A COPD világszerte a harmadik leggyakoribb halálok, kórfejlődése hosszú, oki terápia nincs, a fenntartó, tüneti kezelés drága. A COPD nem az időskor betegsége, hanem a terhesség alatt kezdődő, a tüdő gátolt fejlődésével folytatódó, külső károsító tényezők hatására kialakuló légúti funkciózavar és tüdőparenchima-pusztulás. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-11-20

A 24 hetes, randomizált, placebokontrollos AUGMENT COPD tanulmány eredményei alapján az aclidinium bromid/formoterol fumarát fix dózisú kombináció naponta kétszer alkalmazva szignifikánsan emelte a reggeli, 1 órával a dózis után mért FEV1-értéket az aclidiniumhoz képest és a mély­ponti FEV1-értéket a formoterolhoz képest; javította a tüneteket és az élet­minőséget, biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

Respiratory Research, 2014

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-07-10

A COPD krónikus, progresszív légúti gyulladás számos fenotípussal. Napjainkban csak tüneti terápiái léteznek. COPD-ben nem csupán a légzőrendszer beteg, hanem szisztémás gyulladás is detektálható. A terápia két nagy, forrongó területe a szteroidok (és kombinációik) helye a kezelésben, illetve a hörgtágítók gyulladásra kifejtett hatása. Cikkünk az inhalációs kortikoszteroidok helyét keresi a COPD terápiájában. Általánosságban a nagy dózisú szteroidnak nincs terápiás előnye a közepes dózissal szemben COPD-ben. A szteroid elhagyásához a kezelés előtti fenotípust kell figyelembe venni.

 
#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-03

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) e héten hat új inhalációs szer befogadását ajánlotta: 4 közül felnőttek COPD kezelésére szolgáló gyógyszerét és 2 olyanét, amelyet asztma és COPD kezelésére fejlesztettek ki. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2013-12-09

A nagy beteglétszámú, prospektív TIOSPIR vizsgálat azt igazolta, hogy COPD-ben a napi egy alkalommal Respimat készülékből belégzett 5 μg tiotropium a halálozás és az exacerbációk gyakorisága szempontjából egyenértékű a napi egy alkalommal HandiHaler készülékből belégzett 18 μg tiotropiummal.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.