A COPD személyre szabott farmakoterápiája

 A leg­újabb szakmai irányelvekben a kezelési cél két részre bomlik: a tünetcsök­kentésre és életminőség-javításra, illetve a jövőbeni légzésfunkció-vesz­tés, exacerbációk csökkentésére. A kezelési stratégiában a jól választott farmakoterápia és a jól illesztett nem farmakológiai beavatkozások egy­re több segítséget nyújthatnak a betegeknek. Az összefoglaló áttekinti a COPD farmakoterápiájának jelenlegi lehetőségeit, és felvázolja a betegség fenotípus alapú gyógyszerelését közelebb hozó kutatási-fejlesztési irányokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Horváth ildikó, Az MTA doktora. Egyetemi tanár, Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, Budapest
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.