Dohányosokban az antioxidánsok serkenthetik a tüdőrák növekedését
Egyes rákmegelőző hatásúnak vélt antioxidánsok, például az E-vitamin és a béta-karotin a dohányosokban és más, nagy kockázatú csoportokban gyorsíthatják a kezdeti fázisban lévő tüdőtumorok növekedését.
E már korábban is megfigyelt tényt, nem csak megerősít, hanem meg is magyaráz egy most publikált kutatás. Az antioxidánsok (A-, C- és E-vitamin, egyes gyógyszerek és étrendkiegészítők) megkötik a sejteket károsító szabadgyököket. „A már rákossá vált sejtek esetén az antioxidánsok viszont segítik, hogy a sejt kibújjon saját védekező mechanizmusa alól” – mondja Per Lindahl a Göteborgi Egyetem munkatársa, a Science Translational Medicine-ben január 29-én megjelent közlemény egyik szerzője – „és a detektálási küszöbnél kisebb méretű tumor kontrollálatlan növekedésnek induljon”.
A kutatócsoport az antioxidánsok közül az E-vitamin és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésében használatos N-acetil-cisztein (NAC) hatását tesztelte a tüdőrák kezdeti stádiumában lévő egereken. A vizsgált antioxidánsok 2,8-szorosára növelték a daganatok méretét, fokozták a tumor invazivitását és agresszivitását, és az egerek fele annyi idő alatt pusztult el, mint az antioxidánst nem kapott –szintén tüdőrákos- társaik. Ezek az antioxidánsok emberi tüdőráksejtek laboratóriumi tenyészetében is fokozták a daganat növekedését. A kutatók hangsúlyozzák, hogy korábban már számos vizsgálat jelezte: az antioxidánsok egészséges emberekben sem gátolják a daganatok kialakulását, rákos betegekben pedig egyenesen fokozzák annak növekedését. (Már 1994-ben közöltek egy olyan vizsgálatot, amely 30 000 dohányos férfi adatait elemezve közel 18%-kal magasabbnak találta a tüdőrák előfordulását a szintén antioxidáns hatású béta-karotint szedők csoportjában.) Jelen kutatás viszont a hatásmechanizmusra is rámutat: az antioxidánsok valóban csökkentették a szabadgyökök mennyiségét a daganatos sejtekben, és ezáltal a DNS károsodásának mértéke is (a várakozásoknak megfelelően) csökkent. Olyannyira, hogy a károsodást a sejtek nem ismerték fel és nem indították be a p53 fehérjén alapuló védekező mechanizmusukat. (A p53 észleli a jelentős mértékű DNS károsodásokat és elpusztítja a sejtet, mielőtt az malignussá válik, de minél kevesebb károsodás van a DNS-ben, annál kevesebb p53 termelődik.) Ezért a kutatók szerint, ha valakinek nem diagnosztizált, kezdeti fázisban lévő tüdőrákja van –ezek bárkinél előfordulhatnak, dohányosoknál azonban sokkal nagyobb erre az esély -, akkor antioxidánsok bevitelével a daganat terjedése felgyorsulhat. A dohányosoknak ezért nem lenne szabad étrendkiegészítő antioxidánsokat szedni.
Bár a svéd kutatók csak két antioxidáns és a tüdődaganat kapcsolatát vizsgálták, számos publikáció tanúsága szerint más antioxidánsoknak és más daganattípusokban is lehet ilyen hatásuk, ezért az amerikai National Cancer Institute a közlemény nyomán máris óvatosságra inti azokat a rákos betegeket, akik már szednek táplálékkiegészítőket.
A közlemény másik szerzője úgy véli, hogy a COPD-s betegeknek csak kellő körültekintéssel adható acetilcisztein.
A kutatók hangsúlyozzák, arra nincs bizonyíték, hogy az antioxidánsok a rák kialakulását is elősegítenék, és semmiképp sem vonatkozathatók a természetes antioxidánsokban gazdag gyümölcs és zöldségfélékre, hisz ezek hatását nem vizsgálták. A továbbiakban azt szeretnék kideríteni, hogy más daganatok esetében is veszélyt jelenthetnek-e az antioxidánsok. A kutatás kritikusai közt azonnal megszólaltak a táplálékkiegészítők gyártói, képviseletükben Duffy MacKay hangsúlyozta, hogy a vizsgálat során az egerek az Egyesült Államokban javasolt napi E-vitamin bevitelnél 4x-50x nagyobb dózisú E-vitamint adtak.
Az elmúlt hónapban az Annals of Internal Medicine-ben közölt összefoglaló közleményben több tucat vizsgálat adatainak elemzése alapján arra a következetésre jutottak „nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a táplálék kiegészítők kedvezően befolyásolnák a szívbetegség, a rák vagy a halálozás alakulását” és a cikket követő szerkesztőségi közlemény arra figyelmeztet: „a béta-karotin, az E-vitamin és feltehetően a nagy dózisú A- vitamin veszélyes”, míg a többi táplálékkiegészítő „hatástalan”.
"Elkeserítő, de nem meglepő, hogy az emberek hitét nem befolyásolják a tudományos bizonyítékok”- teszi hozzá Dr. Paul Marantz, Albert Einstein College of Medicine (New York) epidemiológusa. "Azt gondolják, hogy a vitaminok jók, az antioxidánsok még jobbak."
Forrás: Science Translation Medicine