A természetes antioxidánsok védik a korosodó nőket az infarktustól
Egy svédországi felmérés szerint azok a középkorú vagy idős nők, akik a legtöbbször fogyasztottak antioxidánst tartalmazó ételt-italt, 20%-kal ritkábban kaptak szívinfarktust, mint a gyümölcsöt, zöldségfélét legritkábban fogyasztó csoport tagjai.
Svédországban még az 1990-es években minden mammográfiára kerülő nőt gondosan vizsgáltak, nyilvántartásba vettek. Folytatásképpen 1997-ben ennek az 56 030 asszonynak kiküldtek egy kérdőívet arról, hogy hajlandó lenne-e egy új tanulmányban is részt venni és táplálkozással, életmóddal kapcsolatos kérdésekre válaszolni.
A hölgyek 70%-a igennel válaszolt, és kitöltötte a csaknem 100 kérdésből álló ívet. Újabb vizsgálat következett, hogy van-e közöttük, akinek kimutatható szív-ér rendszeri betegsége vagy valamilyen rosszindulatú daganata volna, és így maradt az a 32 561, középkorú vagy idős nő, akinek az egészségét attól kezdve újabb 10 éven keresztül megfigyelték. Döntően az infarktus előfordulásának gyakoriságát követték, ami Svédországban a gyógyintézeti statisztikák alapján megbízható pontossággal összegyűjthető volt.
A kutatás vezetője, Alicja Wolk a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, de a munkában két amerikai egyetem szakemberei is részt vettek. A vizsgálati alanyok 49–83 esztendősek voltak, és a vizsgálati csoportba kerüléskor részletesen válaszoltak arra a kérdéscsoportra, hogy az utolsó évben a legkülönbözőbb ételekből, italokból naponta átlagosan hányszor és mennyit fogyasztottak.
A vizsgálók mindegyik résztvevőre kiszámolták az étrend teljes antioxidáns-kapacitását, az ORAC értéket. A nők az eredmény alapján öt csoportba kerültek; az első csoport tagjai naponta átlagosan csaknem hét alkalommal fogyasztottak valamilyen antioxidánst tartalmazó ennivalót vagy italt, az ötödik csoportba pedig azok kerültek, akik a legkevesebbszer ettek-ittak gyümölcsöt, zöldségfélét.
A vizsgálat tíz éve alatt 1114 résztvevőnek volt szívinfarktusa. Azok, akik naponta átlagosan csaknem hétszer vettek magukhoz valamilyen antioxidánst tartalmazó ételt vagy italt, 20%-kal ritkábban kaptak infarktust, mint a gyümölcsöt, zöldségfélét legritkábban fogyasztó csoport tagjai.
Dr. Wolk hangsúlyozta, hogy a védő hatás csak a természetes, vegyes antioxidánsoknak köszönhető. Volt már olyan vizsgálat, ahol táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában adagoltak felnőtt embereknek antioxidáns készítményeket, de azok nem csökkentették a szívroham esélyét, sőt volt olyan tanulmány, ahol az antioxidáns szer növelte a szívbetegség kockázatát. A kutatók szerint nem az antioxidánsok mennyisége számít, ami a gyári antioxidáns szerek esetén igen nagy is lehet, hanem a különféle antioxidáns molekulák kölcsönhatása a jó egészség titka.
A dolgozathoz, annak jelentősége miatt az American Journal of Medicine kiadója szerkesztőségi közleményt is mellékelt. Pamela Powers Hannley megírja, hogy a fogyasztói társadalmakban ételellátásunk teljesen iparosodott. Az Egyesült Államokban az emberek gyermekkoruktól öregségükig mind több zsírt, főleg telített zsírt, valamint szénhidrátot esznek. Ez elsősorban a kalóriabevitel növekedése következtében a testsúly növekedéséhez vezet. A megszámlálhatatlan fogyókúrarecept ugyan igyekszik ezzel küzdeni, de az amerikai felnőtteknek csupán a 14%-a, a tizenéveseknek pedig csak a 9,5%-a eszik naponta ötször vagy még gyakrabban friss gyümölcsöt vagy zöldséget.