hirdetés

A természetes antioxidánsok védik a korosodó nőket az infarktustól

Egy svédországi felmérés szerint azok a középkorú vagy idős nők, akik a legtöbbször fogyasztottak antioxidánst tartalmazó ételt-italt, 20%-kal ritkábban kaptak szívinfarktust, mint a gyümölcsöt, zöldségfélét legritkábban fogyasztó csoport tagjai.

hirdetés

Svédországban még az 1990-es években minden mammográfiára kerülő nőt gondosan vizsgáltak, nyilvántartásba vettek. Folytatásképpen 1997-ben ennek az 56 030 asszonynak kiküldtek egy kérdőívet arról, hogy hajlandó lenne-e egy új tanulmányban is részt venni és táplálkozással, életmóddal kapcsolatos kérdésekre válaszolni.

A hölgyek 70%-a igennel válaszolt, és kitöltötte a csaknem 100 kérdésből álló ívet. Újabb vizsgálat következett, hogy van-e közöttük, akinek kimutatható szív-ér rendszeri betegsége vagy valamilyen rosszindulatú daganata volna, és így maradt az a 32 561, középkorú vagy idős nő, akinek az egészségét attól kezdve újabb 10 éven keresztül megfigyelték. Döntően az infarktus előfordulásának gyakoriságát követték, ami Svédországban a gyógyintézeti statisztikák alapján megbízható pontossággal összegyűjthető volt.

A kutatás vezetője, Alicja Wolk a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, de a munkában két amerikai egyetem szakemberei is részt vettek. A vizsgálati alanyok 49–83 esztendősek voltak, és a vizsgálati csoportba kerüléskor részletesen válaszoltak arra a kérdéscsoportra, hogy az utolsó évben a legkülönbözőbb ételekből, italokból naponta átlagosan hányszor és mennyit fogyasztottak.

A vizsgálók mindegyik résztvevőre kiszámolták az étrend teljes antioxidáns-kapacitását, az ORAC értéket. A nők az eredmény alapján öt csoportba kerültek; az első csoport tagjai naponta átlagosan csaknem hét alkalommal fogyasztottak valamilyen antioxidánst tartalmazó ennivalót vagy italt, az ötödik csoportba pedig azok kerültek, akik a legkevesebbszer ettek-ittak gyümölcsöt, zöldségfélét.

A vizsgálat tíz éve alatt 1114 résztvevőnek volt szívinfarktusa. Azok, akik naponta átlagosan csaknem hétszer vettek magukhoz valamilyen antioxidánst tartalmazó ételt vagy italt, 20%-kal ritkábban kaptak infarktust, mint a gyümölcsöt, zöldségfélét legritkábban fogyasztó csoport tagjai.

Dr. Wolk hangsúlyozta, hogy a védő hatás csak a természetes, vegyes antioxidánsoknak köszönhető. Volt már olyan vizsgálat, ahol táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában adagoltak felnőtt embereknek antioxidáns készítményeket, de azok nem csökkentették a szívroham esélyét, sőt volt olyan tanulmány, ahol az antioxidáns szer növelte a szívbetegség kockázatát. A kutatók szerint nem az antioxidánsok mennyisége számít, ami a gyári antioxidáns szerek esetén igen nagy is lehet, hanem a különféle antioxidáns molekulák kölcsönhatása a jó egészség titka.

A dolgozathoz, annak jelentősége miatt az American Journal of Medicine kiadója szerkesztőségi közleményt is mellékelt. Pamela Powers Hannley megírja, hogy a fogyasztói társadalmakban ételellátásunk teljesen iparosodott. Az Egyesült Államokban az emberek gyermekkoruktól öregségükig mind több zsírt, főleg telített zsírt, valamint szénhidrátot esznek. Ez elsősorban a kalóriabevitel növekedése következtében a testsúly növekedéséhez vezet. A megszámlálhatatlan fogyókúrarecept ugyan igyekszik ezzel küzdeni, de az amerikai felnőtteknek csupán a 14%-a, a tizenéveseknek pedig csak a 9,5%-a eszik naponta ötször vagy még gyakrabban friss gyümölcsöt vagy zöldséget.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.