A C-vitamin demencia ellen is hatásos

Egy friss tanulmány ellentmondani látszik azoknak a korábbi megállapításoknak, melyek szerint a C-vitamin nem alkalmas a demencia vagy az Alzheimer-kór előfordulási esélyének csökkentésére.

hirdetés

Az ulmi egyetemen a Gabriele Nagel epidemiológus professzor és Christine von Armin neurológus professzor által vezetett vizsgálat célja annak tisztázása volt, hogy Alzheimer-kórban miként alakul a béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, lycopen és Q10 koenzim szintje a szérumban. Ahogyan dr. Nagel megfogalmazta: „Ahhoz, hogy befolyásolni vagy késleltetni tudjuk az Alzheimer-kórt, előbb tudnunk kell, melyek a potenciális kockázati tényezők.”

A jelen ismereteink szerint a neurodegeneratív kórképek közé sorolt Alzheimer-kórban béta-amiloid plakkok rakódnak le az agyállományban, és zavart szenved a szinapszisok működése. Az Alzheimer-kór kialakulásában részben oxidatív stressznek tulajdonítanak szerepet, melynek nyomán károsodik a szervezet oxigénfelhasználása. Ennek ismeretében logikusnak tűnik annak vizsgálata, hogy az antioxidánsok védelmet nyújthatnak-e a neurodegeneratív elváltozások megjelenésével szemben

A mostani vizsgálatba az IMCA ActiFE (Activity and Function in the Elderly in Ulm) keresztmetszeti vizsgálat önkénteseit vonták be. Az IMCA ActiFE egy populációs vizsgálat volt, melyben körülbelül 1500 idős személy vett részt (életkoruk 65 és 90 év közé esett). A résztvevőket kikérdezték életviteli szokásaikról, ezen kívül vérvizsgálatra is sor került, és kiszámították a testtömegindexet (BMI).

A mostani újabb elemzésben – melynek eredményeit a Journal of Alzheimer’s Disease (JAD) című lapban hozták nyilvánosságra – 74 Alzheimer-kóros beteget hasonlítottak össze egy életkor és nem szerint megfelelő 158 fős kontrollcsoporttal, melynek tagjainál nem állt fenn Alzheimer-kór. A résztvevők átlagéletkora 78,9 évnek adódott.

Azt találták, hogy az Alzheimr-kóros betegek szérumában lényegesen alacsonyabb volt a béta-karotin és C-vitamin szintje, mint az egészséges személyeknél. A többi antioxidáns – Q10 koenzim, lycopen és E-vitamin – vonatkozásában ugyanakkor nem észleltek különbséget a két csoport között.

Úgy tűnik, hogy bizonyos egyéb tényezők is befolyásolhatták az eredményeket, ezért ezeket is számításba kell venniük a kutatóknak. E körben felmerült többek között a testtömegindex, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az iskolázottság és a társadalmi státusz szerepe is. Ezen kívül talán nem közömbös az ételek elkészítésének vagy tárolásának módja sem, mely ugyancsak hatással lehetett a kapott adatokra. A kutatók szerint további prospektív vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy mostani megállapításaik valóban helytállóak.

„Több résztvevő bevonásával lefolytatott követéses vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a C-vitamin és a béta-karotin preventív hatású lehet az Alzheimer-kór kialakulásával és súlyosbodásával szemben. Ennek megerősítését követően újfajta prevenciós és terápiás módszereket dolgozhatunk ki Alzheimer-kórban” – zárja eredményeik ismertetését Gabriele Nagel.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.