Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-06-24

A sisakon, vagy maszkon keresztül történő (nem invazív) lélegeztetéssel sok esetben elkerülhető lehet az intubálás.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-04-09

A COVID-19 fertőzött vagy fertőzésgyanús betegek sürgősségi ellátásánál, újraélesztésekor is igen fontos a megfelelő védőintézkedések betartása.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-25

A SARS-CoV-2 a COVID-19 akut légúti fertőzés kórokozója, zoonotikus ere­detű, jelenleg világjárványt okozó humán koronavírus. A vírus hatékonyan terjed emberről emberre cseppfertőzéssel és közeli kontaktussal.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-08

Egy új, randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálat szerint a benzodiazepin-rezisztens status epilepticusban leggyakrabban alkalmazott három antikonvulzív szer hatása megegyezik.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-04-16

Németországban gyakori a sürgősségi betegfelvétel szándékos vagy vé­letlen mérgezés kapcsán: 2014-ben 229 399 kórházi kezelést igénylő mér­gezéses esetet regisztráltak.1 Gyakran a tudatzavar a vezető tünet, amely további megfigyelést és kezelést igényel.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-07-31

Az USA-ban a vízbe fúlás az 1–4 éves kisgyermekek leggyakoribb baleseti haláloka. Ha az aspirált folyadék hosszú ideig jelen van a légutakban, az a tüdő működési zavarához, hipoxiához, neurológiai és kardiális rendelle­nességekhez, végül halálhoz vezet. Az American Heart Association javított Utstein-féle sémája és kezelési útmutatói fontosak az ápolás, intézkedés és prognózis szempontjából. Mivel a vízbe fúlást követő szívritmuszavarokat döntően a hipoxia okozza, az újraélesztés rendje a légutakat és a légzést helyezi előtérbe a kompressziók megkezdése előtt. A legjobb kezelés a meg­előzés: úszó- és vízbiztonsági leckék, a medencék elkerítése, az alkoholfo­gyasztás kerülése vízi tevékenység előtt és alatt.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2013-11-21

Egy 62 éves, ápolási otthonban kezelt beteg diszpnoéval jelentkezett az orvos­nál. Nemrég bocsátották el az intenzív osztályról, ahol uroszepszis és többszervi elégtelenség miatt kezelték. A kórházban több mint 3 hétig vérnyomás­emelőket kapott és mesterséges lélegeztetésre szorult.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-11-20

A „rekedtség” általában olyan kóros hangminőséget jelöl, amely a beszédet lihegővé, fojtottá, reszelőssé, remegővé vagy erőtlenné, illetve a hangszínt a megszokottnál magasabbá vagy mélyebbé teszi. Sokszor más tünetekhez (pl. köhögés, légzési vagy nyelési nehezítettség, száraz torok, láz) társul.

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XII. évf.2. szám
OTSZ Online
2007-04-01
Összefoglalás   A légcsőfal átszakadásával járó sérülések ritkák, de potenciálisan életveszélyesek; nyaki vagy mellkasi trauma, illetve endotrachealis intubáció következményeként léphetnek fel. A spontán légcsőrepedés rendkívül ritka, gyermekkorban eddig még nem számoltak be róla. Egy olyan esetet mutatunk be, amikor egy akut tracheobronchitisben szenvedő hétéves fiúnál erős köhögés után a légcső nyaki szakaszán a hátsó membranózus terület hosszanti felszakadása következett be. A trachearupturát endoszkópos vizsgálat és komputertomográfia segítségével idejekorán felismertük. A sérülés és az emphysema csekély volt, súlyosabb szövődmények nem alakultak ki, és a konzervatív kezelés teljes gyógyulást hozott. A ritka eset kapcsán áttekintjük, milyen módon alakulhat ki légcsőrepedés, továbbá hogyan ismerhető fel és kezelhető e szövődmény.    A központi légutak rupturája gyermek- és felnőttkorban egyaránt ritka, de potenciálisan életveszélyes szövődmény. A kiterjedt tompa vagy áthatoló nyaki-mellkasi sérülések jól ismert következménye, de ritkán endotrachealis intubáció szövődményeként is bekövetkezhet.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.