Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-06

Az Athira Pharma Inc. október 2-án jelentette be, hogy sikeresen befejezte fázis Ib vizsgálatait az NDX-1017 vizsgálati hatóanyaggal, melyet az Alzheimer-kór elleni készítménynek fejlesztettek.

#2
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-08-02

Több mint ötven, szisztémás szklerózisban szenvedő beteg részesült 2009 óta fotoferezis kezelésben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudo­mányi Centrumának Klinikai Immunológiai Tanszékén. Írásunkban a sziszté­más szklerózis klinikumának és patogenezisének rövid áttekintését követően a fotoferezis terápia múltjáról és jelenéről, illetve saját tapasztalatainkról számolunk be a Tisztelt Olvasónak.

#3
Magyar Onkológia 55. évf. 1. szám
OTSZ Online
2011-03-28

Az extracelluláris mátrix (ECM) a daganatsejtek mozgása során nemcsak adhéziós felszínt jelent, hanem a benne megkötött növekedési faktorok a daganatos sejtek által történő enzimatikus emésztés következtében a sejt számára hozzáférhetővé válnak. Az epidermális növekedési faktor receptora (EGFR, erb-B1, HER-1), valamint a hepatocita növekedési faktor receptora (c-Met) számos gyakori rosszindulatú daganatban mutat kóros aktivációt, befolyásolva a tumorsejtek proliferációját, túlélését és mozgását. A tirozinkináz receptorokról induló jelátvitel szabályozásában szerepet játszik a kalcium-homeosztázis is. Preklinikai vizsgálatainkban humán melanómasejtek és az ECM kölcsönhatásának oligoszacharid heparinfragmensek segítségével történő befolyásolásán keresztül gátoltuk a sejtmigrációt, állatkísérletes modellben pedig a tüdőkolonizációt. A melanómasejtek túlélésének szempontjából a Ca2+-homeosztázisban szerepet játszó P2X7 purinoreceptor in vitro anti-apoptotikus hatásúnak bizonyult. A humán melanómasejtekben vizsgált tirozinkináz célpontok közül a HGF és az EGF receptorai konstitutív aktivitást mutattak. Mind a c-Met-, mind az EGFR-specifikus gátlószer in vivo xenograft modellben gátolta a melanómaáttétek kialakulását, azonban a primer tumor növekedésére csak a c-Met-szelektív szer hatott. Kísérleteink felvetik egy valódi kettős célponttal rendelkező TK-gátló fejlesztését. Magyar Onkológia 55:55–58, 2011

Kulcsszavak: tirozinkináz-gátlók, heparin-oligoszacharidok, áttétképzés, xenograft, humán malignus melanóma

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.