Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-10-15

A Nemzeti Egészségügyi Program 2018–2030 szakpolitikai stratégiai ter­vezet a lakosság betegségterhének mérséklése érdekében a prevenciós törekvések első helyén a szív- és érrendszeri betegségeknek, a harmadik helyén pedig az anyagcsere-betegségeknek a megelőzését szerepelteti. Az e betegségek kialakulásában szerepet játszó rizikótényezők és -állapo­tok már gyermek- és serdülőkorban észlelhetők, gyorsítják a metabolikus eltérések kialakulását és az atherogenesist, e hatások kivédése vagy csök­kentése a felnőttkori betegségek prevencióját szolgálja.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-05-15

Bár az e-cigarettával kapcsolatos angol nyelvű szakirodalom egyre inkább bővül, magyar nyelven csak korlátozottan elérhetők ebben a témában gya­korló orvosok számára készült információs és útmutató anyagok. A követ­kezőkben az e-cigaretta használatának biztonságossága, epidemiológiája, egészségre gyakorolt hatásai, leszokásban betöltött szerepe és a páciensek számára nyújtható e-cigarettával kapcsolatos tanácsadás főbb szempont­jait foglaljuk össze.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2015-11-26

A COPD gyakran szövődik unipoláris major depresszióval, szorongásos megbetegedéssel, alvászavarral, nikotinfüggőséggel és kognitív hanyatlás­sal. A depresszió, szorongásos állapotok, függőség, alvászavar, kiemelten az obstruktív apnoé és a kognitív deficit felismerése, kezelése számos terápiás előnnyel jár. A szövődő krónikus betegségek kezelése során figyelembe kell venni a COPD súlyosságát. Az adott társbetegség kezelésében részt vevő szakterületek terápiás irányelvei, az evidenciák alapján történő komplex, csoportban végzett terápiás munka eredményezheti a leghatékonyabb kezelést. Az adott betegségcsoport aktuális terápiás gyakorlatát, dilemmáit foglaltuk össze a pszichiátria nézőpontjából, a társszakmák részére.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-11-20

Bár egyre több kontrollcsoportos vizsgálat bizonyítja, hogy a dohányzás elhagyása kedvezően hat a tüdőbetegségek tüneteire és prognózisára, sok beteg nem kap konkrét tanácsot a leszokás előnyeiről, módszereiről. A European Respiratory Society (ERS) szakértőinek csoportja kvalitatív összefoglalót készített a leszokást támogató vizsgálatok eredményeiből.

European Respiratory Journal, 2015. július

 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-04-15

Több közelmúltbeli vizsgálat is azt jelzi, hogy az e cigaretta valójában nem segíti a dohányzásról való leszokást. Sőt, fiatalok körében fokozza a nikotinfüggőség kialakulásának veszélyét.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-11-15

A súlyosabb nikotinfüggőség mellett nagyobb a hajlam az elhízásra. A súlygyarapodás összefügg a nikotinfüggőség mértékével, a naponta elszívott cigaretták számával, a kiindulási triglicerid - és az alacsony HDL-koleszterin szinttel.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-05-23

Szerző természetesen nem akarja megszemélyesíteni a drogokat, csupán megfigyelte, hogy bizonyos fajta drogok függő fogyasztói az elvonókúra folyamán az addiktológiai osztályon nem annyira a sokféle személyiségük által meghatározott módon, mint inkább az általuk szedett drog természetének – „személyiségének” – megfelelően látszanak viselkedni. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-01-21

A megelőzés szempontjából lényeges intervenciók az egyénre, a családi környezetre és az egyéb környezeti tényezőkre irányulnak. Az elmúlt 25 évben egyre több olyan protektív és kockázati tényező vált ismertté, amely csökkenti, illetve növeli a mentális zavarok kialakulásának valószínűségét, s ezzel nagyban bővültek a prevenció lehetőségei. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2011-05-20

A pikkelysömörös betegek 20–30%-a pszoriatikus arthritisben is szenved, és gyulladásos bélbetegség, depresszió, alkoholabúzus társulhat a psoriasishoz. Többen is kimutatták  a psoriasis és a metabolikus szindróma kapcsolatát. A súlyos psoriasis fokozott kardiovaszkuláris  kockázatot jelez.

#10
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle IX. évf.5. szám
OTSZ Online
2004-10-01
Bevezetés A dohányzás a betegség és halálozás leginkább megelőzhető oka az Egyesült Államokban. A dohányzás megelőzésére és csökkentésére irányuló jelentős erőfeszítések ellenére továbbra is sok gyermek és serdülő szokik rá a dohányzásra. Naponta több mint 2000 fiatal válik rendszeres dohányossá, minden harmadik serdülő jelenleg is dohányzik, a középiskolások több mint 15%-a vallotta, hogy 2001-ben legalább egy alkalommal dohányzott, s az összes tizenéves 8%-a számolt be füstmentes dohányzásról (dohányrágás, szippantás). Ezenkívül sok gyermek egészségére hat a környezeti vagy passzív dohányzás. A dohány az egyetlen olyan legális szer, mely rendeltetésszerű használat során halált és betegséget okoz. Bár a dohányzás elkezdéséhez számos pszichológiai és érzékszervi tényező járul hozzá, a nikotin erős, gyógyszertani szempontból függőséget előidéző anyag. A dohányzáshoz való ragaszkodás jórészt a nikotin addiktív hatásának, valamint a folyamatosan érvényesülő társadalmi befolyásnak a következménye. A gyermekeknek leginkább a prae- és perinatalis időszakban, valamint életük első 7 évében - a tüdő fejlődésének legintenzívebb szakaszában - árt a passzív dohányzás. Az óvodások többsége felismeri a cigarettákat, és 55%-uk úgy gondolja, hogy felnőttként dohányozni fog. A gyermekek és serdülők számára életük második évtizedében legkárosabb a dohányzás, amikor a legtöbben elszívják életük első cigarettáját, és hozzászoknak a nikotinhoz. A középiskolások egyötöde vallotta be, hogy 13 éves kora előtt dohányzott először. A serdülők között kifejezett nikotinfüggőséget állapítottak meg, s a legfrissebb jelentések szerint a hozzászokás igen korán - akár már néhány szál cigaretta elszívását követően - fellép. Az újabb dohányos populáció kinevelésének kulcsa a korai hozzászoktatás.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.