hirdetés

Mágneses agystimuláció függőségre

A TBS mágneses impulzusok több függőség kezelésében, így a dohányzásról való leszoktatásban is segíthetnek.

hirdetés

Augusztus 9-én a Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging folyóiratban jelent meg a University of Missouri School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben a dohányzásról való leszoktatás egy új módszerét ismertették. A kutatók megállapították, hogy az erős, gyorsan ingadozó mágneses mező impulzusok (TBS; theta-burst transcranial stimulation) hatással lehetnek az agyi aktivitásra - jobb önkontrollt, csökkentett sóvárgást és ennek eredményeként a kezelés hatékonyabb leszokást eredményezhet.

A nikotinfüggőségben szenvedő emberek agyában jelentős strukturális és funkcionális eltérések mutatkoznak az egészséges nemdohányzókhoz képest. A cigarettázó betegekről kimutatták, hogy szürkeállományuk tömege csökken, ami egyben azt is jelenti, hogy kevesebb neuron és egyéb sejt található az agyukban. A kutatások szerint pont ezek a különbségek jelentik az ördögi kört, mivel befolyásolhatják a gátló kontrollt (IC; inhibitory control), azaz az automatikus késztetések és az ingerekre adott válaszok feletti kontrollt - ami lehetővé tenné az ember számára, hogy leállítsa az impulzív reakciót valamilyen csábításra.

A TBS-kezelés során a mágneses impulzusokat három sorozatban alkalmazzák az agyban, és két formája van: folyamatos TBS (cTBS; continuous TBS) és szakaszos TBS (iTBS; intermittent TBS). A cTBS során ezt a három sorozatot 40 másodpercig ismételten alkalmazzák, míg az iTBS ugyanennyi impulzust több mint 190 másodpercen keresztül, rendszertelenül alkalmaz.

A cTBS-t korábbi vizsgálatokban már tesztelték a generalizált szorongásos zavar kezelésére, míg a bal oldali dorsolaterális prefrontális kérgen - az agy kognitív folyamatokért felelős részén - alkalmazott iTBS-t a - az FDA már engedélyezte is súlyos depressziós zavar kezelésére.

A mostani, kis elemszámú vizsgálatban 37, többnyire a 40-es éveik végén járó résztvevőn alkalmazták a cTBS és az iTBS kezelést, amelyeket a jobb oldali alsó frontális gyrusra, az IC-ben erősen érintett agyi régióra irányítottak. A kutatók megállapították, hogy a cTBS javította az IC-t, míg a cTBS és az iTBS egyaránt csökkentette a sóvárgást, majd az elszívott cigaretták mennyiségét.

“Az IC-t javító kezelések azonosítása segíthet a dohányzás csökkentésében, és potenciálisan segíthet a visszaesés megelőzésében is, ha egy dohányos megpróbál leszokni a cigarettáról” - nyilatkozta Dr. Brett Froeliger, a cikk vezető szerzője. “De az IC-t javító kezelések segíthetnek a kábítószer-függőség és egyéb függőségben szenvedő egyének kezelésében is; azonban egyelőre további kutatásokra van szükség a TBS klinikai hasznosságának vizsgálatára, igazolására.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover potential treatment for nicotine dependence

Effects of Hyperdirect Pathway Theta-Burst Transcranial Magnetic Stimulation on Inhibitory Control, Craving, and Smoking in Adults with Nicotine Dependence: A Double-Blind Randomized Crossover Trial

Irodalmi hivatkozás:

Spencer Upton et al, Effects of Hyperdirect Pathway Theta-Burst Transcranial Magnetic Stimulation on Inhibitory Control, Craving, and Smoking in Adults with Nicotine Dependence: A Double-Blind Randomized Crossover Trial, Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging (2023). DOI: 10.1016/j.bpsc.2023.07.014

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.