hirdetés

Összefogás a dohányzás ártalmainak csökkentéséért

Számos ország szakértője és politikusa felszólította az Egészségügyi Világszervezetet, hogy határozottabban lépjen fel a dohányzás csökkentése érdekében.

hirdetés

Világszerte 30 ország 100 független dohányzással és nikotinnal foglalkozó szakértője, illetve politikusa írta alá azt a WHO-nak címzett levelet, amelyben sürgetik a Világszervezetet, hogy támogassa a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentésnek a Dohányzásellenőrzésről szóló Keretegyezménybe való felvételét. A levél címzettjei az FCTC (Framework Convention on Tobacco Control) COP9 (Conference of the Parties) küldöttei.

Tizenöt évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kidolgozta a Dohányzásellenőrzési Keretegyezményt (FCTC), amelynek célja, hogy iránymutatást nyújtson a kormányoknak a dohányzás csökkentésére. Azóta kétévente gyűlnek össze a képviselők, hogy megvitassák, hogyan lehetne javítani a Keretegyezményen vagy annak a gyakorlatba való átültetésén. Ezt az ülést a Felek Konferenciájának (COP) nevezik, és idén novemberben kerül sor a kilencedik találkozóra.

A nyílt levél célja, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére irányuló javaslatokat még a konferencia előtt megvitassák a delegáltak. Aláírói egyetértenek abban, hogy elengedhetetlen a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés gyakorlatát hivatalos irányelvvé formálni, hiszen az elmúlt évtized innovációi lehetővé tették az olyan füstmentes alternatívák kifejlesztését, amelyek nem járnak dohánylevél égetésével és a keletkezett füst belélegzésével, ezáltal számottevően kevesebb a káros- vagy potenciálisan káros anyagnak való kitettség. Figyelembe kell venni azokat a felnőtt dohányosokat, akik valamilyen okból kifolyólag nem szoknak le, de fontos ezen egyének egészségét károsító hatásokat valamilyen módon csökkenteni.

Bizonyított tény, hogy a hagyományos cigaretta és más éghető dohánytermékek felelősek a dohányzás okozta halálesetek túlnyomó többségéért világszerte. A füstmentes alternatívák pedig ígéretes utat kínálnak a dohányzás okozta ártalmak csökkentésére. Számos kutatás és tanulmány bizonyította, hogy a füstmentes alternatívák, amelyek használata során nem keletkezik füst, sokkal kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretta és képesek lehetnek kiszorítani a hagyományos dohánytermékeket az egyén és a lakosság szintjén is.

A szakértők hét kardinális pontot emeltek ki, valamint hat ajánlást fogalmaztak meg. Köztük kiemelik, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentése jelentős közegészségügyi lehetőségeket tartogat és nagyban hozzájárulhat a fenntartható fejlődési célok eléréshez. A kapcsolódó evidenciákból kiderül például, hogy a hevített dohánytechnológia bevezetése óta, szignifikánsan csökkent a dohányzás okozta COPD és iszkémiás szívbetegség hospitalizáció aránya Japánban. Valamint számos vizsgálat bizonyította, hogy a hevített dohánytermékekre váltó felnőtt dohányosok egészségügyi állapotán már rövid idő alatt – 3 hónap – pozitív változás figyelhető meg.

Mindemellett javasolják, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentését célzó gyakorlatokat a globális stratégia alkotóelemévé tegyék az egészségre vonatkozó fenntartható fejlesztési célok elérése érdekében. Kérik a WHO-t, hogy tegyék nyílttá a Keretegyezmény módosítására szervezett tárgyalásokat és egyeztetéseket az ártalomcsökkentési perspektívákkal rendelkező érdekeltek, köztük a fogyasztók előtt is. Ezáltal további független szakértő és a technológiát használó egyén is ki tudja fejteni javaslatát, tapasztalatait egy füstmentes jövő elérése érdekében. Így további kutatások, valós életből származó evidenciák és epidemiológia adatok ismeretében további átgondolt pozitív lépések tehetőek a társadalmi szintű ártalomcsökkentés érdekében.

 

Forrás: Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület

sajtóközleménye 2021. 11. 15.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.