hirdetés

Miért hízunk a leszokás után?

A súlyosabb nikotinfüggőség mellett nagyobb a hajlam az elhízásra. A súlygyarapodás összefügg a nikotinfüggőség mértékével, a naponta elszívott cigaretták számával, a kiindulási triglicerid - és az alacsony HDL-koleszterin szinttel.

hirdetés

A dohányzás elhagyása után a férfiak tömege átlagosan 2,8 kg-mal, a nőké 3,8 kg-mal gyarapszik, de a leszokók közel 10%-nál 13 kg vagy még ennél is nagyobb a súlynövekedés. A hízás oka lehet a fokozott kalória-bevitel, az alapanyagcsere lassulása, a kevés mozgás, a fokozott lipoprotein-lipáz aktivitás. Ráadásul megszűnik a nikotin étvágycsökkentő hatása, javul az ízérzés, a szaglás, a gyomornyálkahártya mikrocirkulációja és az exdohányos igényli, hogy legyen valami a szájában. A testtömeg általában 3 évig nő, majd lassan csökken és a 7-8. évre éri el a leszokás előtti állapotot. Koji Hasegawa és kollegái a dohányzást sikeresen abbahagyó, nikotinhelyettesítő-terápián résztvevő személyeknél vizsgálták a súlygyarapodás jellegzetességeit. A nikotintapasszal illetve a vareniklin tablettával kezelt páciensek között számottevő eltérés nem volt a testtömeg változásában 3 hónappal a terápia megkezdése után. A PLOS ONE című újságban megjelent kutatás szerint azok a dohányosok, akiknek a Fagerström teszttel meghatározott nikotinfüggősége súlyosabb volt, hajlamosabbak az elhízásra. A magasabb FTND pont, ami erősebb nikotinfüggőséget jelent, korrelált legerősebben a leszokás utáni súlygyarapodás mértékével. Összefüggést mutatott a terápia kezdetén mért magasabb szérum triglicerid és alacsonyabb HDL-koleszterin szint, illetve a napi cigarettafogyasztás mértéke is.

 

Forrás: PLoS ONE 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.