hirdetés

A műtét előtti dohányzás leszoktatás haszna

A dohányzás növeli a műtéti komplikációkat, légzési zavart, lassú sebgyógyulást okozva. Minimális időráfordítással számos beteggel abbahagyatható a dohányzás a tervezett sebészeti beavatkozás előtt és jelentős részük még 30 nappal a műtét után sem gyújt rá.

hirdetés

Tervezett műtétek előtt célszerű a dohányzás elhagyása. A műtétre való jelentkezés pillanata alkalmas egy leszoktató programba való bevonásra. A közvetlenül a műtét előtti leszokás nem növeli a légzési szövődményeket és csökkenti a kórházban töltött időt. A dohányzó betegeknél nagyobb a műtét után légzési komplikációk előfordulása és a lassú sebgyógyulás.

“Egy egyszerű négylépcsős program –amely leszokást segítő forródrótot és az ingyenes nikotintapasz ellátást  is tartalmaz– növelheti a dohányzást elhagyni képes betegek arányát” számolt be egy kutatás az Anesthesia & Analgesia című lapban. A “könnyen implementálható és nem drága” módszer segítségével jelentősen növelhető műtét előtt álló páciensek között a dohányzást sikeresen abbahagyók aránya, Dr. S. M. Lee és kollégáinak kutatásai szerint. A vizsgálatban szereplő 168  dohányzó, sebészeti beavatkozásra váró betegből 84-nél a műtét előtt legalább 3 héttel egy négy részből álló leszokási programot kezdtek, amely tartalmazta:

  • a nővér által tartott rövid tanácsadást (kevesebb, mint 5 perc)
  • a dohányzásról való leszokást segítő betegtájékoztatókat
  • egy leszokást segítő-forródróthoz történő irányítást
  • hat hétre elegendő ingyenes nikotintapasz juttatást

A kontroll csoportnál semmi specifikus beavatkozás nem történt. Bár a legtöbb páciens mindkét csoportban még mindig dohányzott, amikor megjelent a műtétre, azonban a leszoktató programon részt vett csoport tagjai mintegy négyszer nagyobb arányban, 14%-ban hagyták abba a dohányzást (a kontrollcsoportban ez az arány 4% volt). A leszokást CO-kilégzési teszttel igazolták. Harminc nappal a műtét után a programban részt vett páciensek közül még mindig sokkal többen voltak azok, akik nem gyújtottak rá (29% vs 11%).

Komplikációk kialakulásának esélyei a két csoportnál mind műtét előtt, mind műtét után hasonlóak voltak: 13% a programban résztvevők és 17% a kontrollcsoport esetén. A szerzők remélik, hogy ez az eredmény segít megcáfolni azt a téves közhitet, hogy a közvetlen műtét előtti leszokás valamilyen módon növelné a légzési komplikációk esélyét, sőt ebben a vizsgálatban esetükben a műtét utáni kórházi tartózkodás lerövidült. A dohányzó betegeknél nagyobb a komplikációk valószínűsége – amik főleg a légzéssel, és a lassú sebgyógyulással lehetnek összefüggésben.

A műtétre való jelentkezés pillanatában nincs rutinszerű dohányzás leszoktatási tanácsadás, legtöbbször az idő és a képzettség hiánya miatt. Lee és kollégáinak konklúziója: “Ez a program, nem megy szembe a doktorok és nővérek jogos ellenvetéseivel, hanem egy olyan alternatívát kínál, ahol a korházi személyzet is aktívan részt tud venni műtétet megelőző, leszokási programban. ”

Forrás:  Anesthesia & Analgesia

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.