hirdetés

A dohányzás befolyásolja a pajzsmirigy-betegség kockázatát

Dán kutatók azt állapították meg, hogy a dohányzás megvédheti az állapotos nőket a hipotireózistól, de ennek az az ára, hogy nagyobb lesz a hipertireózis kockázata.

hirdetés

Egy kohorszvizsgálatban a dohányzó terhes nők hipotireózis kockázata szignifikánsan kisebb volt, mint a nem dohányzóké (korrigált esélyhányados [aHR]: 0,75; 95%-os konfidencia intervallum [95% CI]: 0,70–0,81). A hipertireózis kockázata azonban szignifikánsan nagyobb volt a dohányzók körében (aHR: 1,38; 95% CI: 1,27–1,49). Erről dr. Stine LindingAndersen, a dániai Aalborg Kórház munkatársa és kollégái számoltak be a Clinical Endocrinology online kiadásában.

A korábbi, a dohányzás és a pajzsmirigy-betegség kapcsolatára vonatkozó vizsgálatok eredményei nem voltak egyértelműek. Egyes kutatásokban összefüggést mutattak ki a dohányzás és a Basedow-kór között, míg mások azt találták, hogy a dohányosokban kisebb a tiroid autoantitestek prevalenciája.

Dániában a bábák nyilvántartják, hogy dohányoznak-e a terhes nők, s dr. Andersen és munkacsoportja az országos adatbázist használta fel annak megállapítására, hogy van-e kapcsolat az anya terhesség alatti dohányzása és hipotireózis, illetve a hipertireózis kockázata között. Emellett a dán országos kórházi regiszter és receptregiszter 1996 és 2008 közötti adatai alapján állapították meg, hogy volt-e pajzsmirigy-betegsége az anyának, illetve felírtak-e neki ennek megfelelő gyógyszereket. Összesen 450 842 terhes nő adatait dolgozták fel.

A kohorsz tagjainak majdnem 20%-a számolt be arról, hogy első terhessége idején dohányzott. A dohányosok fiatalabb korban szülték első gyermeküket és kisebb valószínűséggel voltak férjezettek, mint a nem dohányzók.

A gyermek megszületése után csupán a nők 2%-ában alakult ki hipo- vagy hipertireózis (a dohányzók versus a nem dohányzók kockázatát ld. fentebb).

A dohányzás hipotireózistól védő hatása a szülést követő 2 évben volt a legkifejezettebb, valamint a legfiatalabb anyákban. Így például a 30 év alatti nőkben sokkal kisebb volt a hipotireózis kockázata, mint a 30 év felettiekben (a nem dohányzókhoz képest) (aHR:0,54; 95% CI: 0,43–0,68 versus aHR: 0,78; 95% CI: 0,70–0,86).

Másrészt viszont a hipertireózis kockázata az idősebb dohányzó anyákban volt a legnagyobb (a 30 évesnél fiatalabbakban az aHR: 1,26, a 95% CI: 1,13–1,40, míg a 30 évesekben és az idősebbekben az aHR: 1,51, a 95% CI: 1,35–1,69 volt).

Dr. Andersen és munkatársai emellett azt találták, hogy a terhesség alatt elszívott cigaretták száma szintén összefüggött a pajzsmirigy-betegséggel: minél több cigarettát szívott a terhes nő, annál kifejezettebb volt a hipo- és a hipertireózisra gyakorolt hatás; azonban ez az eredmény nem volt statisztikailag szignifikáns.

A dohányzás védhet az autoimmun hipotireózis ellen annak révén, hogy csökkenti a tiroid autoimmun aktivitást és a tiroid autoantitestek mennyiségét – írták a szerzők –, de „nem ismert az a pontos mechanizmus, amelynek révén a dohányzás növeli a hipertireózis, és csökkenti a hipotireózis kockázatát”.

A szerzők megjegyezték, hogy a dohányzásnak más betegségek esetén is van hasonló hatása: mások kimutatták, hogy a dohányzás növeli a Crohn-betegség kockázatát, viszont csökkenti az ulceratív kolitiszét.

Ugyanakkor a dohányzás olyan súlyosan és sokféleképpen károsítja az egészséget és a magzat fejlődését, hogy a szerzők – függetlenül fenti hatásaitól – mindenképpen a dohányzás ellen vannak.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.