hirdetés

Agresszív lesz a cigarettafüstben felnövő kisgyerek

A passzívan beszívott dohányfüst különösen toxikus, különösen karcinogén, sőt a legújabb adatok szerint még agresszív vagy deviáns viselkedésre is hajlamosíthatja a füstös környezetben nevelkedő gyermekeket.

hirdetés

Becslések szerint manapság a gyerekek 40%-a világszerte dohányzik. A járni tanuló vagy az iskolába induló kicsik még nem maguk szívják a cigarettát, hanem a környezetükben élő felnőttek gyújtanak rá, fölváltva vagy együtt, és a gyermekek passzív dohányosok, esetleg már megszületésük előtt, ha a várandós asszony is cigarettázik.

A közvetlen környezetben szálló dohányfüst pedig veszélyesebb, mint az, amit a cigarettázó ember beszív, mert a kisgyerek ilyenkor úgy dohányzik, hogy az agya még fejlődésben van. A passzív dohányfüst toxikusabb, mint a közvetlenül szívott változat, mert több szennyező anyagot tartalmaz és hosszabb időn keresztül hat.

Mérések szerint a dohányosokkal élő emberek körül szálló füst mintegy 4000 kémiai anyagot tartalmaz, melyek közül 200 bizonyítottan mérgező, 40 pedig rákkeltő. Ennek megfelelően a passzív dohányfüst „A” osztályú (tehát igazolt) karcinogén. Kétszer annyi kátrány és nikotin van benne, mint abban a füstben, amit a cigarettázó ember beszív.

Háromszor annyi rákkeltő benzpirén, ötször annyi szén-monoxid és ötvenszer annyi ammónia jut annak a szervezetébe, aki a körülötte lévő levegőből szívja be a cigarettafüstöt, mint a dohányoséba. Ebből a szempontból a szivarfüst vagy a pipafüst is ugyanolyan káros. Ronald G. Crystal és munkatársai azt is kimutatták, hogy a passzív dohányzás a gének szintjén okoz veszélyes változásokat.

Az amerikai munkacsoport tanulmányát 2010-ben az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine közölte. A legalacsonyabb, kimutatható szinten kapott füstdózis már rontja a légutak nyálkahártyájában lévő sejtek működését. Ennél még nagyobb veszélyt jelent az idegrendszer károsodásának kockázata, amit kanadai kutatók bizonyítottak.

Linda S. Pagani és Caroline Fitzpatrick tanulmánya, amely május 21-én jelent meg a Journal of Epidemiology and Community Health honlapján, azzal foglalkozik, hogy a megszületéstől kezdődő passzív dohányzás milyen módon és mértékben változtatja meg a fejlődő gyermekek viselkedését, társadalmi beilleszkedését. Korábban már voltak ilyen jellegű vizsgálatok, de ott kérdőív útján igyekeztek megtudni, hogy az anya dohányzott-e, itt viszont azt igyekeztek kideríteni, hogy a gyerek megszületéstől kezdve volt-e dohányfüstös környezetben, akár csak időszakosan is.

A vizsgálatban 2055 gyermek fejlődését követték a születéstől tízéves korig. A hosszú távú ellenőrzés során évente történtek részletes vizsgálatok. Oki összefüggést igazolni nem lehetett, de egyértelműen kiderült, hogy passzív dohányzás esetén a gyermekkori deviáns viselkedés szignifikánsan gyakoribb, mint ott, ahol a kisgyerek soha nem volt dohányfüstös környezetben.

Ezek a gyerekek gyakrabban voltak aggresszívabbak, és ezt környezetük is igazolta, maguk is észlelték. Dr. Pagani hangsúlyozta: az már korábban tudtuk, hogy a füst a rosszabb oxigénellátás, a fejlődő idegrendszer befolyásolása útján alacsonyabb születési testsúlyhoz vezet, és lassítja az agyi fejlődést.

Ez a vizsgálat is megmutatta, hogy a gyermekkor mindvégig milyen fontos az idegrendszeri fejlődés szempontjából. A cigarettafüst-mentes környezet biztosítása csak a növekedő gyermekkel élők akaratán múlik.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.