Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-05-20

Az állati eredetű fehérjeforrások majdnem a teljes lakosság étrendjében szerepelnek, általában naponta több alkalommal is. Szükségesnek, termé­szetesnek és magától értetődőnek tűnik ezeknek az élelmiszereknek a napi fogyasztása. Mégis, egyre több tudományos bizonyíték enged arra követ­keztetni, hogy az állati eredetű táplálékok fogyasztása hozzájárulhat számos civilizációs megbetegedés kialakulásához, illetve súlyosbíthat már kialakult betegségeket. A cikk a teljesség igénye nélkül igyekszik felhívni a figyelmet arra a növekvő mennyiségű kutatási eredményre, amely segít tisztázni az összefüggéseket a táplálkozás és a civilizációs betegségek között.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-10

A flavonoidok vérnyomáscsökkentő hatását már korábban számos vizsgálatban bizonyították, a céklalé nitráttartalmának hasonló hatásáról a közelmúlt egyik közleménye számolt be.  

#3
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás VIII. évf.4. szám
OTSZ Online
2004-07-01
Az étkezéssel bevitt nitrát potenciálisan mutagén koncentrációjú nitrogénoxiddá alakul a gastrooesophagealis átmenetnél (Dietary nitrate generates potentially mutagenic concentrations of nitric oxide at the gastroesophageal junction) K. Iijima, E. Henry, A. Moriya, A. Wirz, A. W. Kelman, K. E. McColl A vizsgálat háttere és célja. A felszívódott, étkezéssel bevitt nitrát 25%-a kiválasztódik a nyálba, aminek 30%-át a buccalis baktériumok nitritté redukálják. A nyál lenyelése után a gyomorsav hatására a nitritből nitrogénoxid keletkezik. A vizsgálatnak a célja, hogy feltérképezze a nitrogénoxid-produkció anatómiai eloszlását az emésztőcsatorna felső szakasza lumenében alapállapotban, valamint egy salátaadag nitráttartalmának megfelelő mennyiségű nitrát elfogyasztása után. Módszerek Rendelésre készült érzékelők segítségével megmértük a feloldódott luminális nitrogénoxid koncentrációját és a pH-t 1 cm-enként 2-2 percig a gyomor és a disztális oesophagus teljes hosszán, 15 egészséges, Helicobacter pylori negatív önkéntesen, 2 mmol kálium-nitrát megitatásával és anélkül. Mértük továbbá a szérum nitrát- és a nyál nitritkoncentrációját.  Eredmények A nitrát elfogyasztása után, az átlagos szérum-nitrátszint 30 mikromol/l-ről (18–49 tartományban) 95 mikromol/l-re (32–152 tartományban), az átlagos nyál-nitritszint 36 mikromol/l-ről (19–153) 252 mikromol/l-re (32–600), az átlagos luminalis csúcs nitrogénoxid-koncentráció 4,7 mikromol/l-ről (1,7–7,8) 23,2 mikromol/l-re (2,1–50) nőtt (p,0,05 mindegyik esetben). A nitrát bevitele után a csúcs nitrogénoxid-koncentráció a 15-ből 11 vizsgálati alanynál (73%) a gastrooesophagealis pH-határtól disztálisan 1 cm-en belül volt mérhető. A közvetlenül a gastrooesophagealis pH-határ alatti 1 cm-es szakasz felett mért átlagos nitrogénoxid-koncentráció a nitrátbevitel után 7,5 mikromol/l (0,5–30,7 tartományban) volt, ami szignifikánsan magasabb érték az összes többi területen mérthez képest. Pontosan azon a területen, ahol a neutrális oesophagealis pH átcsap a gyomor savi pH-jába, 50 mikromol/l-t meghaladó nitrogénoxid-koncentrációkat mértünk.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.