hirdetés

Cikkreferátum

Az étkezéssel bevitt nitrát potenciálisan mutagén koncentrációjú nitrogénoxiddá alakul a gastrooesophagealis átmenetnél (Dietary nitrate generates potentially mutagenic concentrations of nitric oxide at the gastroesophageal junction)

K. Iijima, E. Henry, A. Moriya, A. Wirz, A. W. Kelman, K. E. McColl

A vizsgálat háttere és célja. A felszívódott, étkezéssel bevitt nitrát 25%-a kiválasztódik a nyálba, aminek 30%-át a buccalis baktériumok nitritté redukálják. A nyál lenyelése után a gyomorsav hatására a nitritből nitrogénoxid keletkezik. A vizsgálatnak a célja, hogy feltérképezze a nitrogénoxid-produkció anatómiai eloszlását az emésztőcsatorna felső szakasza lumenében alapállapotban, valamint egy salátaadag nitráttartalmának megfelelő mennyiségű nitrát elfogyasztása után.

Módszerek

Rendelésre készült érzékelők segítségével megmértük a feloldódott luminális nitrogénoxid koncentrációját és a pH-t 1 cm-enként 2-2 percig a gyomor és a disztális oesophagus teljes hosszán, 15 egészséges, Helicobacter pylori negatív önkéntesen, 2 mmol kálium-nitrát megitatásával és anélkül. Mértük továbbá a szérum nitrát- és a nyál nitritkoncentrációját. 

Eredmények

A nitrát elfogyasztása után, az átlagos szérum-nitrátszint 30 mikromol/l-ről (18–49 tartományban) 95 mikromol/l-re (32–152 tartományban), az átlagos nyál-nitritszint 36 mikromol/l-ről (19–153) 252 mikromol/l-re (32–600), az átlagos luminalis csúcs nitrogénoxid-koncentráció 4,7 mikromol/l-ről (1,7–7,8) 23,2 mikromol/l-re (2,1–50) nőtt (p,0,05 mindegyik esetben). A nitrát bevitele után a csúcs nitrogénoxid-koncentráció a 15-ből 11 vizsgálati alanynál (73%) a gastrooesophagealis pH-határtól disztálisan 1 cm-en belül volt mérhető. A közvetlenül a gastrooesophagealis pH-határ alatti 1 cm-es szakasz felett mért átlagos nitrogénoxid-koncentráció a nitrátbevitel után 7,5 mikromol/l (0,5–30,7 tartományban) volt, ami szignifikánsan magasabb érték az összes többi területen mérthez képest. Pontosan azon a területen, ahol a neutrális oesophagealis pH átcsap a gyomor savi pH-jába, 50 mikromol/l-t meghaladó nitrogénoxid-koncentrációkat mértünk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.