Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2021-10-28

A COVID-19 egy új típusú koronavírus, mely 2020 első hónapjaitól kezdve okoz járványos méretű megbetegedéseket szerte a világon. A világjárvány életünk szinte minden területére hatással volt és van, ezen belül is mély­rehatóan befolyásolta az onkológiai betegek életét több szempontból is. Már az első statisztikákból kiderült ugyanis, hogy a krónikus betegségben szenvedők – köztük az onkológiai betegek – nagy kockázatúnak számítanak a fertőzés létrejötte, a COVID-betegség súlyossága, illetve a kedvezőtlen kimenetelek (emelkedett halálozás) szempontjából egyaránt.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-04-28

A daganatellenes kezelések során kialakult mellékhatások megszüntetése, valamint az életminőség jelentős mértékű javítása az onkológiai rehabili­táció feladata. A szakterület neve nagyon bonyolult és hosszan tartó folya­matot – átfogó multidiszciplináris együttműködést igénylő, a beteg élete végéig tartó tevékenységet – takar, amely ma már sok helyen a kezelések integrált részét képezi szerte a világon.

#3
OTSZ NEUROENDOKRIN TUMOROK MULTIDISZCIPLINÁRIS KEZELÉSE 1. évfolyam 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> OTSZ neuroendokrin tumorok multidiszciplináris kezelése
2019-09-27

A jelen dolgozatban a patológus(ok) szerepét mutatjuk be a diagnosztikában, felvillantva néhány olyan „forró pontot”, melyek vizsgálata segíthet a tumorok diagnosztikájában, kezelésében.

#4
OTSZ NEUROENDOKRIN TUMOROK MULTIDISZCIPLINÁRIS KEZELÉSE 1. évfolyam 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> OTSZ neuroendokrin tumorok multidiszciplináris kezelése
2019-06-03

A neuroendokrin tumorokkal (NET) kapcsolatban általános az a vélemény, hogy a ritka daganatok közé tartoznak, azonban a gyakorló orvos a daganatok lassú kórlefolyása, magas prevalenciája miatt valójában nagyon is gyakran találkozhat a kórképpel.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2014-05-26

A Merkel-sejtes karcinóma ritkán előforduló, agresszív lefolyású bőrrák 30%-os ha­lálozással. A fej-nyaki régióban gyorsan növekvő, lokálisan agresszív, korai nyirok­csomóáttétet adó daganat előrehaladott életkorban vagy elégtelen immunműkö­dés talaján jelenhet meg.

#6
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

Míg 20 évvel ezelőtt az onkológia az or­voslás marginális része volt, mert a da­ganatos betegek életét csak minimálisan és sok mellékhatás árán tudta meg­hosszabbítani, mára már meghatározó szakterületté vált, melynek középpontjá­ban az egyre emelkedő számú dagana­tos betegség gyógyítása és ellátása áll. Ennek az onkológiában az ezredfordu­ló óta megfigyelhető paradigmaváltás­nak az oka, hogy a daganatos betegség átkerült a halálos, gyógyíthatatlan be­tegségek köréből a gyógyítható, vagy legalább jó életminőség mellett, hos­szú ideig kezelhető és élettartam-nye­reséget adó betegségek közé. Mára elmondhatjuk, hogy a rákbetegség ré­gebben halálos ítéletet jelentő diagnózi­sa krónikus betegséggé szelídült.

#7
Magyar Onkológia 57. évf. 3. szám
OTSZ Online
2013-10-24

Magyarország a fej-nyaki daganatok halálozásában mind a férfiaknál, mind a nőknél vezető pozíciót tölt be Európában. A fej-nyaki régió anatómiája és patológiája bonyolult, a tumor terjedésének felmérése nehéz feladat, ezért fontos, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzünk a képalkotók korszerű alkalmazásáról. A beteg sorsa nagyban függ a daganat stádiumától, a választandó terápiától. A klinikai vizsgálatot (beleértve az endoszkópiát is) komputertomográfiás (CT) és/vagy mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRI) kombinálva a tumor lokális (T), regionális (N) és távoli (M) terjedését pontosan lehet meghatározni. A CT és az MRI alkalmas arra, hogy az endoszkópia által fel nem fedezett elváltozást is megtalálja, és a tumorstádium meghatározásának pontosságát 90%-ra emelje. A technika fejlődésével az MRI a fej-nyaki daganatok megítélésére alapmódszerré vált. A magasabb térerejű berendezések használatával (1,5T-3T) a jobb jel-zaj viszony miatt javult a képek felbontása, ezáltal szöveti felbontóképességük is. A funkcionális MR-technikák, a dinamikus és a diffúziósúlyozott MRI (DCE-MRI, DW-MRI) növelik a szövetek karakterizálhatóságát. A pozitronemissziós komputertomográfia (PET/CT) okkult nyirokcsomóáttét, távoli tumoros elváltozás, második primer tumor kimutatásában hatékony. A fej-nyaki régióban elhelyezkedő ismeretlen primer tumor kimutatására a PET/CT és az MRI pontossága hasonló. A daganatos beteg megfelelő ellátása nagyban függ a radiológus kompetenciájától és a multidiszciplináris onko-teamben betöltött szerepétől. Magyar Onkológia 57:182–202, 2013

Kulcsszavak: rák, fej-nyaki daganat, MRI, CT, PET/CT

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.