Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-12-04

Megjelentek az első olyan DNS-tesztek, amelyek a poligénes öröklődésű tulajdonságok és betegségek, így pl. az intelligencia vagy a diabétesz- és rákkockázat mértékét tudják előre jelezni az embriókban.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-08-21

A kolorektális rák szempontjából fokozott kockázatot jelentenek az egyé­ni vagy családi kórtörténetben szereplő előrehaladott adenómák vagy kolorektális rákok, a személyes anamnézisben szereplő gyulladásos bél­betegség és a genetikai polipózis szindrómák. Általánosságban ilyen ese­tekben gyakoribb vagy koraibb szűrés szükséges, mint átlagos kockázat esetén. Első fokú rokon kolorektális rákja esetén legkésőbb 40 éves korban, colitis ulcerosa vagy vastagbelet érintő Crohn-betegség eseteiben a tünetek jelentkezése után 8−10 évvel, Peutz−Jeghers-szindrómában már 8 éves korban, szesszilis fogazott adenomatózus polipózisban pedig a kórismézést követően a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a kolonoszkópiás szűrést.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-01-25

A genetikai ismeretek ugrásszerű gyarapodása és az analitikai módszerek rohamos fejlődése következtében napjainkra eddig sosem látott mértékben váltak elérhetővé a különféle genetikai vizsgálatok. Prediktív genetikai vizsgálatok segítségével tünetmentes, egészséges emberek egy adott be­tegségre való hajlamát lehet megállapítani. A leletek értelmezése azonban nehézkes, mert bár könnyen kideríthető az adott betegségre való hajlam, csak jóslásokba bocsátkozhatunk abban a kérdésben, hogy maga a beteg­ség az adott személynél valóban kialakul-e.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-10-21

A szkoliózis leggyakoribb formája, a serdülőkori idiopátiás szkoliózis a kamaszok 2–4%-át érinti. A lányok körében tízszeres a görbület progressziójának kockázata. A szkoliózis szűrése évtizedeken át része volt a serdülők iskolai fizikális vizsgálatá­nak, de a rutinszerű iskolai szűrés haszna kérdéses.

#5
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2014-10-02

A gestatiós diabetes mellitus (GDM) magában foglalja az összes, terhesség alatt kezdődő vagy annak során felismert szénhidrátanyagcsere-zavart, azok súlyosságától és a terhesség utáni fennmaradásától függetlenül, nem kizárva annak a lehetőségét sem, hogy a glükózintolerancia már a terhesség előtt is fennállt, csak korábban nem került kórismézésre.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-05-23

Az eozinofil özofagitisz a második leggyakoribb gyulladásos nyelőcső-megbetege­dés a gasztroözofageális reflux betegség után. Vezető tünete felnőttek esetében a nyelési nehezítettség és a falatelakadás. A kezeletlen betegség nagy százalékban nyelőcsőszűkülethez vezet.

 

#7
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Genetika
2011-09-14
A teljes genom asszociációs vizsgálat (angol rövidítéssel GWAS) napjaink genomikai tudományának egyik legnépszerûbb módszere. A vizsgálatok eredményei a multifaktoriális, poligénes jellegek, betegségek genetikai hátterének vizsgálatában óriási áttörést jelentettek. Mindezek ellenére a módszer használhatóságát és az eredmények értelmezhetôségét sokszor vitatják. Az összefoglaló közlemény röviden ismerteti a módszer lényegét, eredményeit, a vele kapcsolatos problémákat, illetve a problémák megoldására irányuló törekvéseket.
K
ulcss ss za va k: bioinformatika, egynukleotid-polimorfizmusok (SNP), epigenetika, genetikai variációk, genomika, kópiaszám-variációk (CNV NV ), monogénes betegs gs égek, multifaktoriális jellegek, poligénes betegs gs égek, személyre szabott genomika, teljes genom ass ss zociációs vizsg sg álat (GWAS)

A teljes genom asszociációs vizsgálat napjaink genomikai tudományának egyik legnépszerűbb módszere. Az összefoglaló közlemény ismerteti a módszer lényegét, eredményeit, a vele kapcsolatos problémákat, illetve a problémák megoldására irányuló törekvéseket.

#8
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2008-12-01

A Tourette-szindróma a motoros és vokális tic egyik fő oka. Gyakran áll kapcsolatban obszesszív-kompulzív zavarral, figyelemhiány-hiperaktivitás zavarral és más pszichiátriai betegségekkel. Biológiai, genetikai és képalkotási jellemzői alapján ma már inkább a neurológiai zavarokhoz soroljuk.

#9
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2008-12-01

A gyógyszerekre adott válaszreakciókban nagy egyéni különbségek mutatkoznak. Az egyes gyógyszerek farmakokinetikai és farmakodinamikai sajátosságainak megismerésével közelebb kerülhetünk annak megértéséhez, hogy az egyes etnikai csoportok tagjai miért reagálnak eltérően egyik vagy másik gyógyszerre. Az egyénileg eltérő reakciókért 20–95%-ban genetikai tényezők felelősek. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2007-06-01

A renális nátriumkiválasztás finomszabályozása a gyűjtőcsatornában lévő epithelialis nátriumcsatornán (ENaC) és a disztális tubulus Na-Cl-kotranszporterén keresztül valósul meg. A két nátriumtranszport-rendszer, valamint az ENaC mineralokortikoid-szabályozása az egygénes hypertoniák „támadáspontja”.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.