hirdetés

Új poligénes prediktív módszer a prosztatarák előrejelzésére

Az új eljárás a prosztata androgénreceptor-kötőhelyeit kódoló génváltozatok vizsgálatán alapul.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban augusztus 23-án jelent meg a RIKEN Center for Integrative Medical Sciences (Yokohama, Japán) kutatóinak cikke, amelyben 300 ezer személy genetikai elemzése alapján új poligénes kockázati pontszámot dolgoztak ki a prosztatarák kialakulásának esélyére. A tanulmányban közölt eredményeknek köszönhetően egy adott férfi genomjának csak egy rövid szakaszát megvizsgálva meg lehet becsülni annak valószínűségét, hogy prosztatarákban fog-e meghalni - még mielőtt a rák kialakulna. Ez a kockázatelemző módszer segíthet a rák korai felismerésében azoknál a férfiaknál, akiknél nagy a kockázata a prosztatarák kialakulásának.

A prosztatarák világszerte a második leggyakoribb rákos megbetegedés a férfiak körében, ráadásul az összes gyakori, nem bőrrákos megbetegedés közül a legmagasabb az örökölhetősége is, ami azt jelzi, hogy a férfi genetikai adottságai nagy szerepet játszanak abban, hogy prosztatarákos lesz-e.

A mostani vizsgálat előtt már rengetegen foglalkoztak a prosztatarák örökölhetőségének kérdésével, és számos, genetikai szűrővizsgálatokon alapuló prediktív módszer, poligénes kockázati pontszám (PRS, polygenic risk score) is kidolgozásra került. A nehézséget az jelenti, hogy igen nehéz az ok és okozat közötti összefüggéseket kibogozni. “A szokásos megközelítés korábban az volt, hogy a betegektől és az egészséges emberektől vett mintákat összehasonlították a kutatók” - nyilatkozta Chikashi Terao, a RIKEN munkatársa, a cikk levelező szerzője. “Mivel azonban a betegektől már a betegség kialakulása után veszik le a mintákat, a fehérjék vagy gének közötti különbségeket a betegség is okozhatja, ezért nehéz magát a prosztatarákot kiváltó genetikai eltéréseket meghatározni.”

Ez az a pont, ahol az öröklött génváltozatok genetikai vizsgálatai igen hasznosak lehetnek. “Ha eltéréseket fedezünk fel a prosztatarákos és az egészséges emberek közötti génvariánsokban, akkor ezeknek a különbségeknek a kiváltó okoknak kell lenniük, nem pedig a következményeknek, mivel ezeknek az öröklött variánsoknak már a betegség kialakulása előtt is különbözőnek kell lenniük a két csoport között” - fejtette ki Terao.

Ezért a RIKEN kutatói egy 300 ezer ember adatait tartalmazó adatbázist (Biobank Japan) elemeztek az öröklött eltérések kimutatására. Elsősorban az androgénreceptor-kötőhelyekre összpontosítottak, mivel egy előzetes elemzés kimutatta, hogy ezeknek a kötődési helyeknek a változatai domináns szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásában. Emellett a prosztatarákban való elhalálozás kockázatát is vizsgálták, a betegség kialakulásának kockázata mellett. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a tanulmányban kifejlesztett poligénes kockázati pontszám használható a prosztatarákban való elhalálozás jövőbeli kockázatának előrejelzésére. Sikerült bizonyítani azt is, hogy a normális prosztatasejtek androgénreceptor-kötő régiói különösen hatékonyan használhatók ennek előrejelzésében. “Azt találtuk, hogy a prosztatarák öröklődésének mintegy 40%-a a genom azon 1%-ára vezethető vissza, amely a normál prosztata androgénreceptor kötődési helyeit kódolja” - ismertette az eredményeket Terao.

Ellentétben számos korábbi, elsősorban európai származású emberekre összpontosító vizsgálattal, a tanulmány egy nagy japán populáció adatait használta fel. A kutatás eredményei segítenek majd abban, hogy már életük korai szakaszában azonosítani lehessen azokat a magas kockázatú személyeket, akiknél ajánlott gyakrabban elvégezni a szűrővizsgálatokat.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Massive genetic study estimates the chance of dying from prostate cancer

Androgen receptor binding sites enabling genetic prediction of mortality due to prostate cancer in cancer-free subjects

Irodalmi hivatkozás:

Shuji Ito et al, Androgen receptor binding sites enabling genetic prediction of mortality due to prostate cancer in cancer-free subjects, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-39858-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.