Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2016-03-04

Cikkünk a vasa praevia definíciójával, epidemiológiájával, természetes lefolyásával, diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik, különös tekintettel a praenatalis időszakban felismert esetekre.

#2
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2016-03-04

A császármetszések számának emelkedésével folyamatosan emelkedik a potenciális szülészeti sürgősségi állapotok előfordulása is.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-12-21

A betegek leggyakrabban mono- vagy oligoartritisz miatt fordulnak reu­matológushoz. Ha a panaszokhoz gyulladásos eredetű derékfájás is társul, spondiloartritiszre kell gondolni. A jelen összefoglaló a spondiloartritisz diagnosztizálására, felosztására, valamint az egyes oligoartritiszek diffe­renciáldiagnosztikájára vonatkozóan szolgál útmutatóként.

#4
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-04-22

Az endometriumrák a leggyakoribb nőgyógyászati daganat az Egyesült Államokban: 2014-ben várhatólag 52 630 új esetet kórisméznek, és a méh rosszindulatú tumorainak körülbelül 2%-át képező méhtestrákok és -sarcomák 8590 nőbeteg életét követelik majd.1 Négy közül körülbelül három esetet az 55 év feletti korosztályban diagnosztizálnak. A postmenopausalis nők 90%-ánál az endometriumrák hüvelyi vérzéssel jelentkezik.2 Más részről, a postmenopausalis vérzéssel (PMB, postmenopausal bleeding) orvoshoz forduló nők körében akár 14% is lehet az endometriumrák előfordulása. A PMB definíció szerint az utolsó havi vérzés után legalább 12 hónappal fellépő hüvelyi vérzést jelent.3,4 E betegek azonnali és hatékony kivizsgálást igényelnek.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-04-03

 A képalkotó eljárások fontos szerepet töltenek be a reumatológiai betegségek diagnózisában és kezelésük követésében. Az ultrahang nélkülözhetetlen az ízületi és vaszkuláris betegségek, az MRI a csonteróziók és a csontvelőödéma kórismézésében. A kapillárismikroszkópia a kötőszöveti betegségek (pl. szisztémás szklerózis) korai diagnózisát és kezelésének követését segíti. A kettős energiájú CT (DECT) kimutatja az urátkristályokat. 

#6
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-02-17

Cikkünk részletesen áttekinti az oligohydramnion és polyhydramnion prevalenciáját és következményeit, valamint a kivizsgálás és kezelés lehetőségeit.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-12-17

A közlemény a hasi nyirokcsomó-diagnosztikát tekinti át, különös tekintettel a különféle ultrahangos vizsgálati technikákra, beleértve az innovatív kontrasztanyagos ultrahangot és az elasztográfiát. Foglalkozik a mediasztinális és a hasi nyirokcsomóduzzanatok felderítésében rendkívüli jelentőségű endoszkópos ultrahangvizsgálattal is. Végül a szerzők klinikai forgatókönyvekkel és algoritmusokkal segítik az olvasót a hasi limfadenopátia helyes és gyors diagnózisában.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2010-08-09

A krónikus vénás elégtelenség fontos és gyakori kórkép, becslések szerint 18 és 79 éves kor között hatból egy férfit és ötből egy nőt érint. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-02-17

Az akut szívelégtelenség felismerése és az ellátás adekvát megkezdése minden orvosnak feladata lehet, függetlenül a szakmájától. Az első lépés az akut szívelégtelenség diagnózisának felállítása. A diagnózis nem mindig egyértelmű, de minden betegen a lehető leghamarabb echokardiográfiás vizsgálatot kell végezni. 

#10
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle VII. évf.4. szám
OTSZ Online
2005-07-01
Napjainkban az ultrahangvizsgálat a legfontosabb és leggyakrabban használt képalkotó eljárás a szülészeti ellátásban. Olyan szűrőmódszer, amelynek diagnosztikai hatékonysága jól körülhatárolt, alkalmazása világszerte általánosan elfogadott. A terhesség alatt javasolt szűrővizsgálatok számában viszont jelentős különbségek mutatkoznak az egyes országok között, amelyben nem kis szerepe van annak, hogy a meghatározó tudományos társaságok hány vizsgálat megfizetését tudják elfogadtatni az érintett egészségbiztosítóval.A vizsgálóberendezések folyamatos technológiai fejlődése a hagyományos kétdimenziós (2D) képalkotás jelentős minőségi javulását eredményezte, új vizsgálómódszerek (pulzus, színes, power Doppler) megjelenését hozta, továbbá megteremtette a három- és négydimenziós (3D, 4D) ábrázolás lehetőségét. Amíg a 2D technika csupán átmetszeti síkok megjelenítésére képes, addig a 3D alkalmazásakor „fotorealisztikus felületi, illetve áttetsző” felvételek nyerhetők. A látott kép lényegesen plasztikusabb, laikusok által is könnyen értelmezhető. Megfelelő képfeldolgozási sebességű 4D vizsgálóberendezés használatakor élményszámba menően látható a 3D vizsgálatkor „szoborszerű” magzati arc sajátos mimikája vagy a végtagok mozgásának játéka.A 3D/4D technika szülészeti alkalmazásának terjedésével egyre több tapasztalat halmozódik fel arra vonatkozóan, hogy az új vizsgálómódszer milyen kiegészítő információkkal szolgál a különböző fejlődési rendellenességek felismeréséhez, a kromoszóma-rendellenességekhez társuló anomáliák („ultrahang-markerek”) azonosításához. Emellett az embrionális és magzati fejlődés tanulmányozását, a magzat méhen belüli viselkedésének és a személyiség kialakulásának megismerését is szolgálja.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.