Heveny szívelégtelenség: diagnosztika és monitorozás

Tisztázatlan, hogy a monitorozás döntően befolyásolja-e a morbiditást és a halálozási arányt. A pitvari peptidek korlátozott jelentőséggel bírnak a heveny  szívbetegségek diagnosztizálása és a betegek monitorozása terén, de van bizonyos prognosztikai értékük. Minden betegen a lehető leghamarabb echokardiográfiás vizsgálatot kell végezni. Az előterhelést jelző paraméterek közül a centrális vénás nyomásnak és a pulmonális artéria okklúziós nyomásának a jelentősége korlátozott. A perctérfogat a kiterjesztett hemodinamikai monitorozás legfontosabb paramétere; monitorozása súlyos szívelégtelenségben vagy kardiogén sokkban, instabil állapotú betegek ellátása során nélkülözhetetlen. A szív perctérfogatának meghatározására szolgáló alternatív módszereket (PiCCO-rendszer, FloTrac stb.) klinikailag még nem validálták kardiogén sokkban lévő vagy szívelégtelenségben szenvedő betegeken. Ezeknek az eljárásoknak az alkalmazása csak a hibalehetőségek gondos mérlegelése és a mérési paraméterek pontos ismerete mellett javasolható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
U. Janssens
a szerző cikkei

Dr. Becker Dávid, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
cikk[] galeria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.