Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-06

A Millipede katéterrel eltávolíthatóak az akut ischaemiás stroke nyomán az agyban kialakuló vérrögök.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-11-14

A szinkópe ellátásában szoros együttműködésre van szükség a sürgősségi szakember, a kardiológus és a neurológus között, de szükség lehet a kép­alkotó szakmák közreműködésére is. A szinkópe komplex ellátása talán az egyik legjobb példája annak a szükségszerű, s már nemcsak Nyugat- Európában, hanem a kontinens számos országában megfigyelhető para­digmaváltásnak, mely a sürgősségi rendszeren mint felületen megjelenő gyors, költséghatékony és a betegbiztonságot előtérbe helyező szemléletet képviseli.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-08-24

A U. S. Preventive Services Task Force 2014-ben új ajánlásokat tett közzé az abdominális aorta aneurizmájának (AAA) szűréséről. Eszerint a 65–75 éves, korábban dohányzó férfiakat egy alkalommal kell ultrahanggal szűrni. A nők szűrését illetően nem meggyőzőek a bizonyítékok. A stabil AAA-t rendszeresen ellenőrizni vagy műteni kell az aneurizma nagyságától füg­gően. A műtéti megoldások közül főként a nyitott és az endovaszkuláris műtét jön szóba. Az AAA ruptúrája sürgősségi állapot; ilyenkor a betegnek alacsony a vérnyomása, hasában vagy hátában nyilalló fájdalmat érez, és pulzáló hasi teriméje van. Az azonnali műtét halálozása nagy.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-08-17

Az Orvostovábbképző Szemle legfrissebb számának Szimpózium rovata három ér­dekes témakört taglal: az érmalformációk új osztályozását és kezelését, a perifériás artériás szűkületek katéteres terápiáját, valamint a hasi aortaaneurizma szűrésének, kezelésének új amerikai ajánlását. Mindhárom területről elmondható, hogy az utolsó évtizedekben hatalmas változásoknak lehettünk tanúi a képalkotó diagnosztika és a kezelés területén megjelenő új orvostechnikai eszközök révén. Vajon a technikai fejlődés meghozta-e a várt eredményt Magyar­országon is az érbetegek ellátásában? 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-11-07

A más módon nem csökkenthető kóros elhízás elleni műtéteknek a testsúly drámai csökkentésén túl számos előnyös hatásuk van, de jellegzetes fejfájással járó koponyaűri nyomáscsökkenést is előidézhetnek.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-04-25

A gyakran végzetes vagy rokkantsághoz vezető nem traumás szubarachnoideális vérzést általában rupturált agyi aneurizma okozza. A diagnózis bizonytalan lehet a jó állapotú betegek esetében, de könnyebben felállítható akkor, ha a beteg öntu­datlan állapotban van vagy villámcsapásszerű fejfájást érez. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.