Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-06-24

Az általános orvosi rendeléseken gyakran előforduló tünet a láb dagadá­sa. Akut és krónikus betegségek egyaránt rejtőzhetnek mögötte. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-02

Egy randomizált vizsgálat szerint az intravénás lézeres abláció, a varixok sebészi eltávolítása és a szkleroterápia egyaránt javítja a betegek életminőségét, de hatásosságuk eltérő.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-05-15

Minden második embernek van aranyere. A leggyakoribb panasz a vérzés. A vérzés minőségétől függetlenül a fő prioritás a daganatok, polypok ki­szűrése, ezután kezdhetjük meg a kezelést. Már az aranyeresség stádium­beosztása is segít a terápiás stratégia felállításában. A konzervatív terápia életmód-tanácsadásból, nagy rosttartalmú étrendből, bőséges folyadékbe­vitelből áll. Az ambuláns, minor beavatkozásokkal az aranyérbetegek 90%-a panaszmentessé tehető. A nagy, prolabáló aranyerek vágókészülékek se­gítségével metszhetők ki, az utóbbi évtizedben megjelent Longo-műtét és a Doppler-vezérelt aranyér artéria ligációs módszer pedig új alternatívát kínál az aranyeresség gyógyításában.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-08-28

Az érmalformációk klinikai és genetikai elkülönítése segíti a kórformák egészségügyi vonzatainak megértését, a lefolyás jobb előrejelzését. A hát­térben álló genetikai eltérések leírása a jövőben a klasszifikáció fontos eleme lesz. A sebészi beavatkozásokat kiegészíthetik vagy helyettesíthetik olyan intervenciós kezelések, mint az etil-vinilalkohol kopolimerrel történő embolizáció, az arteriovenózus malformációk multiplex odavezető artériáinak elzárása a nagy drenáló vénák embolizációjával vagy a mikrocisztás nyirokér-malformációk bleomycines kezelése.

#5
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-11-18

A pajzsmirigygöbök előfordulása nem ritka az átlagnépességben. A rosszindulatú da­ganat valószínűsége csekély, mégis ez a fő oka a pajzsmirigyeltérések kivizsgálásának. A TSH szint meghatározása alapján elkülöníthetők a pajzsmirigy túlműködéséhez ve­zető állapotok. Minden más kórállapotban az ultrahangvizsgálat és a vékonytű-aspi­ráció a diagnosztika alapja. A mérettől függően biopszia szükséges akkor, ha felmerül rosszindulatú betegség gyanúja, illetve ha fennállnak a pajzsmirigyrák kockázati tényezői. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2010-10-07

A leggyakoribb alsó végtagi fekély, a vénás fekély az USA-ban a lakosság 1%-át érinti. Lehetséges okai azok a folyamatok, amelyek a fehérvérsejtek aktivációjához, az endothel-sejtek károsodásához, a vérlemezkék aggregációjához és intracelluláris ödémához vezetnek. A vénás fekély kialakulásának főbb kockázati tényezői az idős kor, az elhízás, a lábszár korábbi sérülései, a mélyvénás trombózis és a phlebitis.

#7
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-05-07

A cirrhosisos betegek prognózisát egyrészt az befolyásolja, hogy milyen mértékben korlátozott a máj  működése (sárgaság, szintetizáló képesség, ascites, encephalopathia), másrészt az,  hogy a krónikus májbetegséghez milyen szövődmények társulnak (veseműködési zavar,  hepatocelluláris karcinóma, visszerekből kiinduló gasztrointesztinális vérzés).

#8
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle V. évf.6. szám
OTSZ Online
2003-11-01
Mivel az ötvenes évekbeli demográfiai robbanás alatt született nők fiatalok szeretnének maradni, a megfiatalító kozmetikai eljárások egyre keresettebbek.Jelen közleményben egy bőrgyógyász osztja meg a microdermabrasióval, a Botox-injekciós kezeléssel és a kollagénnel végezhető bőrszöveti augmentációval szerzett tapasztalatait. A bőrgyógyászati kozmetika csillaga felfelé ível, és még olyan szokatlan területre is behatol, mint a szülészeti-nőgyógyászati szakrendelők világa. Kozmetológiai tárgyú tanulmányának első részében a seprűvénák kezelésének tárgyalása során a szerző érintette a szkleroterápiát, a lézerrel és intenzív pulzáló fénnyel végezhető eljárásokat, és foglalkozott a lézeres epilációval. A tanulmány második, befejező részében a homlokráncoknak, az arc mimikai ráncainak, a szarkalábaknak és a nyak horizontális ráncainak kezelésére alkalmas microdermabrasiót és Botox-injekciós kezelést veszi sorra. Szó lesz a kollagénnel végezhető bőrszöveti augmentációs (kötőszöveti alapállományt gyarapító) eljárásról is. A szerző célja, hogy számba vegye a most felsorolt – és a közeljövőben az Egyesült Államokban is alkalmazásra kerülő egyéb – technikákhoz szükséges és beszerezhető anyagokat, összefoglalja a szövődményekkel kapcsolatos teendőket, és nem utolsósorban megossza saját tapasztalatait a Botox-injekciós kezelésről és a kötőszöveti augmentációs eljárásról. Microdermabrasio A kémiai módszerrel végzett felületi hámlasztásra (chemical peeling) igen sokban hasonlító microdermabrasio mint megfiatalító manuális hámlasztó eljárás nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban. A valamennyi bőrtípusnál alkalmazható beavatkozást a betegek zöme fájdalmatlannak és ellazítónak találja; a készülékek változtatható elszívó és abrasiós fokozatokkal készülnek. A bőr különböző mélységeiben végzett abrasióhoz más-más berendezések állnak rendelkezésre, de tudni kell, hogy erősebb abrasiós készülékeknél a nagyobb teljesítményszintek vérzést okozhatnak, és a papillaris dermis ablációját eredményezhetik. A jelenleg beszerezhető gépek alumíniumoxid- vagy nátriumklorid-kristályokkal működnek. Az Egyesült Államokban 1996 körül jelentek meg az első ilyen microdermabrasiós készülékek.1 A gépek többségénél alumíniumoxid-kristályt és negatív nyomást alkalmaznak oly módon, hogy a bőrön áthatoló kristályok visszaszívását egyidejű vákuum biztosítja.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.