Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-01

Egy új tanulmány szerint túl sok kalória bevitele során a bélrendszer leállítja egy olyan hormon termelését, mely az agy számára a teltségérzet információját továbbítja. 

#2
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XI. évf.1. szám
OTSZ Online
2007-01-01
A gasztrointesztinális traktusban fennálló ionegyensúly, valamint az itt zajló folyadékfelszívódás és -kiválasztás alapvető jelentőségű az állandó membránpotenciált, a megfelelő tápanyagfelvételt, a szabályos bélmotilitást, a toxinokkal és a mikrobákkal szembeni védelmet, valamint az epithelialis sejtek életképességét biztosító homeosztázis fenntartásában. A homeosztázis állapotát a vékony- és vastagbélsejtek normális élettani működése, továbbá olyan hormonális tényezők egész sora szabja meg, melyek mind a bélmotilitásra, mind a gasztrointesztinális traktus lumenében végbemenő kétirányú folyadékáramlásra hatással vannak [1–4]. Az agyalapi mirigy által termelt hormonok és peptidek (pl. antiszekretoros faktor), a bélhuzam enterális rendszere és a diffúz neuroendokrin rendszer sejtjei (pl. 5-hidroxitriptamin), a vazoaktív intesztinális peptidek, kininek (pl. P-anyag), a kolecisztokinin, a galanin és a guanilin/uroguanilin egyaránt e rendszer elemét alkotják. Tekintettel arra, hogy az enterokromaffin sejtek (azaz a hormonok/peptidek termeléséért felelős bélhámsejtek) a gyomor-bél nyálkahártya minden részén megtalálhatók, a bél a szervezet legnagyobb endokrin szervének tekinthető.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.