Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-02-25

Azok az idősebb betegek, akiknek kis vesetumoruk van 70%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg bármilyen okból, ha csak ellenőrzés mellett várakoznak az orvosok, mint ha műtétet végeznek rajtuk – ezt állapította meg egy nagy, retrospektív vizsgálat.

#2
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-09-13
A nefrológia egyik fô törekvése a nagy kockázatú vesebetegek idôben történô felismerése: ez teszi lehetôvé a korai kezelést és a progresszió megfékezését. A szerzôk a norvégiai HUNT-2 vizsgálat eredményei alapján új rendszert javasolnak a krónikus vesebetegségek osztályozására, amely a számított glomeruláris filtrációs ráta mellett a vizeletbôl mért albumin/kreatinin hányadost is figyelembe veszi, és fôként az idôsebbek renális kockázatának megbízható elôrejelzésében hozhat elôrelépést.
Kulcsszavak : albumin min min /kr kr eatinin tinin tinin tinin tinin hányados os , glom om eruláris ris ris filtr tr ációs ráta, kr kr ónik nik nik us vesebetegség os os ztályozása, renális is ko ko ckázat becslése

A szerzők a norvégiai HUNT-2 vizsgálat eredményei alapján új rendszert javasolnak a krónikus vesebetegségek osztályozására, amely a számított glomeruláris filtrációs ráta mellett a vizeletből mért albumin/kreatinin hányadost is figyelembe veszi, és főként az idősebbek renális kockázatának megbízható előrejelzésében hozhat előrelépést.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.