hirdetés

Nem kell műteni a kis vesedaganatokat

Azok az idősebb betegek, akiknek kis vesetumoruk van 70%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg bármilyen okból, ha csak ellenőrzés mellett várakoznak az orvosok, mint ha műtétet végeznek rajtuk – ezt állapította meg egy nagy, retrospektív vizsgálat.

hirdetés

A megfigyelés a kis daganatok esetében biztonságosnak tűnik: 5 év alatt csupán a betegek 3%-a halt meg veserákban. Emellett az ellenőrzés melletti várakozásnak kardiovaszkuláris előnyei is vannak: e betegekben 49%-kal kisebb volt a kardiális eredetű halálozás kockázata, mint azokban, akiken veseműtétet végeztek – erről számolt be dr. William C. Huang, a New York-i Egyetem egészségügyi központjának munkatársa, a kutatás vezetője.

A veseműtét és a szívproblémák közötti kapcsolat valószínűleg a vese elégtelen működéséből adódik, mondta dr. Huang. „Úgy véljük, hogy amikor a műtét fölöslegesen normális veseszövetet is eltávolít, ezzel sietteti a veseelégtelenség kialakulását”, s ez kardiovaszkuláris problémákhoz vezet.

A vizsgálat eredményeinek értékét jelzi, hogy amint a képalkotás elterjedtebb lett, egyre több tünetmentes vesetumort fedeztek fel. Múlt évben 65 000 ilyen elváltozást diagnosztizáltak, többségüket más hasi problémák kivizsgálása során.

Bár a kis, tünetmentes tumorok esetében egyre gyakoribb az, hogy csak ellenőrzik ezeket és várakoznak, mégis, az esetek több mint a felében ma is műtétet végeznek. A retrospektív vizsgálat azt mutatta ki, hogy e műtétek az esetek többségében radikális nefrektómiák. „E kis léziók túlnyomó részét laparoszkóposan is el lehetne távolítani, de még ilyenkor is eltávolítanak olyan normális veseszövetet is, amelyről később kiderül, hogy szükség lenne rá” – fejtette ki dr. Huang.

„Az orvosok nyugodtan megmondhatják az idősebb betegeknek, főleg azoknak, akiknek egészségi állapota nem elég jó ahhoz, hogy tolerálják az általános érzéstelenítést és a műtétet, hogy nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy meghalnak veserákban, és hogy a veseműtét várhatólag nem hosszabbítja meg az életüket” – mondta dr. Huang. „Mivel azonban nehéz megállapítani, hogy melyik tumor lesz halálos, az olyan idősebb betegeknél, akik teljesen egészségesek és várható élettartamuk hosszú, ésszerű lehet a műtét elvégzése.”

A vizsgálat során a Surveillance, Epidemiology, and End Results adatbázist használták fel, és 8317 olyan 66 éves vagy idősebb beteget azonosítottak, akikben 2002 és 2007 között 1,5 cm-nél kisebb vesetumort diagnosztizáltak. E betegek halálozási adatait elemezték úgy, hogy a követési idő medián értéke 59 hónap volt. A betegek 78%-a műtéten esett át, 22%-ukat pedig csak megfigyelték. A megfigyelés az idő előrehaladásával egyre gyakoribbá vált: míg 2002-ben a megfigyeltek aránya csak 25% volt, 2007-ben már majdnem 40%.

A vizsgálat ideje alatt 2078 (25%) beteg halt meg, közülük 277-en (3%) veserákban. A betegek 24%-ában fordult elő legalább egy kardiovaszkuláris esemény.

A veserák miatti halálozás aránya nem különbözött a két kezelt csoportban. A műtéten átesettek körében azonban szignifikánsan magasabb volt a bármilyen okú halálozás kockázata. A 7. és 36. hónap között a csak megfigyelt betegek 30%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a megműtöttek. A 36. hónap után már 63%-kal volt kisebb a halálozás kockázata a megfigyelt betegekben.

Dr. Huang azt is kimutatta, hogy a megfigyelt csoportban szignifikáns kardiovaszkuláris előnyt is tapasztaltak. A vizsgálat végére a halálozások 25%-áért valamilyen kardiovaszkuláris esemény volt felelős, de a megfigyelt csoportban 49%-kal kisebb volt az ilyen esemény valószínűsége.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.