Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-02-02

A nagy áttörést a membranosus nephropathia patogenezisének megis­merésében a 2009-ben felfedezett foszfolipáz A2 receptor (PLA2R) mint antigén jelentette. Míg hosszú ideig csupán ezt az antigént ismertük, addig is sejteni lehetett, hogy más antigének is szerepet játszhatnak a betegség ki­alakulásában. 2014-ben a thrombospondin type-1 domain-containing 7A-t (THSD7A), míg 2019-ben a neural epidermal growth factor-like 1 proteint (NELL-1) és az exostosin 1,2-t (EXT1, EXT2) azonosították új antigénként.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 4-5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2020-05-08

Az elmúlt időszakban jelentős fejlődés történt a prosztatarákos betegek ellátásában. A lokális betegségek kezelése a korábbi beavatkozásokhoz képest sokkal jobb terápiás válasszal és kevesebb mellékhatással jár, kö­szönhetően a laparoszkópos műtéti eljárásnak és a modern sugárkezelési lehetőségeknek. 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-30

A fázis III TIVO-3 vizsgálat eredményei szerint a tivozanib vesesejtes rákban kedvezőbb relatív túlélési kockázatot mutatott szorafenibbel szemben.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-11-14

Az emlőrák incidenciája az életkorral nő, legnagyobb az 55–65 éves kor­osztályban. Magyarországon évente mintegy 8000 új beteget diagnosz­tizálnak. A komplex emlőrákellátásról konferenciát tartottak a szakma magyarországi képviselői. A jelen áttekintésben az áttétes, hormonrecep­tor-pozitív emlőrákok egyik lehetséges, új, standard kezelési formájával foglalkozunk.

#5
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-10-25

Az mTOR komplex központi szerepet játszik a sejtek működésében, a sejten belüli információ áramlásban, a sejt anyag cseréjében, aktivitásában és proliferációjában. Számos daganatban észlelhető fokozott mTOR-aktivitás, mely különféle szignál útvonalak aktivitásának eredőjeként jöhet létre. Ebből következik, hogy az mTOR komplexgátlása többfajta szolid és hematológiai malignitás esetén is hatékony. 

#6
Magyar Onkológia 58. évf. 4. szám
OTSZ Online
2015-01-19

A szerző a képalkotó eljárások nyújtotta lehetőségeket elemzi a vesék és ureterek daganatainak korai felfedezésében, a tumorstádium pontos meghatározásában. A non-invazív ultrahangvizsgálat széles körű alkalmazása az incidentomák növekedéséhez vezetett. A volumetrikus CT-vizsgálat (multidetektoros és dual source), a különböző MR-technikák és újabban a PET/CT nagyban hozzájárul a daganatos betegségek pontos preoperatív tumorstádium-meghatározásához, segíti a kimutatott daganatok karakterizálását. Kis vesetumorok esetén a dinamikus kontrasztanyagos vizsgálattal a tumor kontrasztanyag-felvétele és a tumorból való kimosódás intenzitása alapján próbálják elkülöníteni a sebészi és nem sebészi térfoglalásokat. A szerző hangsúlyozza, hogy a fejlődés ellenére – különösen kis szolid tumorok esetén – a képalkotókkal irányított biopsziás mintavételnek továbbra is fontos szerepe van. A képalkotó módszerek a terápia utáni követésben is nélkülözhetetlenek (PET/CT, CT- és MR-perfúziós vizsgálatok). Magyar Onkológia 58:281–289, 2014

Kulcsszavak: vesesejtes rák, átmeneti sejtes carcinoma, dinamikus leképezés, kontrasztanyag-kimosódás, dignitás

#7
Onkológiai Mozaik Onkológiai Mozaik 6. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Onkológiai Mozaik
2014-10-27

A vese leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, a vesesejtes carcinoma (RCC) az északi országokban az összes daganatos kórkép 2-3%-át teszi ki . Izlandon ismeretlen okból az előfordulási gyakoriság magasabb, 10,5/100000 betegév férfiaknál és 6,2/100000 betegév nőknél). A radikális nephrectomia (RN) hagyományosan a lokalizált RCC standard kezelése, míg a részleges nephrectomiát (partial nephrectomy, PN) hagyományosan a csökkent vesefunkcióval, egyetlen vesével, illetve kétoldali vesetumoros betegeknél végzik. Az elmúlt évtizedben a PN népszerűbbé vált, különösen a kisméretű daganatok esetén. Az European Urology Association (EUA) és az American Urology Association (AUA) legújabb irányelvei szerint 4 cm-nél kisebb daganatoknál a PN javasolt. Számos tanulmányban mutatták ki a PN kedvezőbb hatásait kisméretű RCC-ben. A sebészi technika fokozatos fejlődésével a PN utáni visszaesési arány most azonos az RN utáni visszaesésekkel. A PN jelentősége folyamatosan nő, tekintettel a mellékleletként felfedezett vesetumorok növekvő arányára. A jelen tanulmány célkitűzése az RCC miatt végzett valamennyi PN-esethez tartozó klinikai adatok elemzése egy 11 éves időszakban Izlandon.

#8
Onkológiai Mozaik Onkológiai Mozaik 6. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Onkológiai Mozaik
2014-10-20

A hasi radiológiai képalkotó technikák gyakoribb elterjedése következtében növekvő számban diagnosztizálják a tünetmentes vesedaganatokat is. A mellékleletként felfedezett, kisméretű vesetumorok (small renal mass, SRM) nagyobb száma következtében a kiindulási stádiumok is eltolódtak a kevésbé előrehaladott stádiumok felé. Tünetmentes SRM esetén nőtt a jelentősége a vesefunkciót megtartó műtéti megoldásoknak (61%).

#9
Onkológiai Mozaik Onkológiai Mozaik 6. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Onkológiai Mozaik
2014-10-13

A kisméretű vesetumorok az utóbbi években a fejlődő, nem invazív képalkotó technikáknak köszönhetően (UH, CT, MRI) egyre növekvő számban kerülnek felismerésre. Egy retrospektív elemzésben kimutatták, hogy a kissejtes vesetumorok lassú progressziót mutatnak és alacsony malignitási potenciállal rendelkeznek, mindössze 7%-os áttétgyakorisággal. A kisméretű vesetumorok jelentős hányada mellékleletként kerül diagnosztizálásra, gyakran idős embereknél. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy nem minden esetben feltétlenül szükséges a sebészi beavatkozás, és a késleltetett műtét reális terápiás alternatíva lehet. A szerzők a jelen tanulmányban ezt a kérdéskört vizsgálták egy retrospektív elemzés keretében.

#10
Onkológiai Mozaik Onkológiai Mozaik 6. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Onkológiai Mozaik
2014-09-01

Vesesejtes carcinomában (RCC) hagyományosan a terápia fő célkitűzése a daganat eltávolítása, ezért az elmúlt években jelentős hangsúly helyeződött a teljes veseeltávolításra. Ugyanakkor a teljes veseeltávolítást követően jelentős morbiditást és mortalitást okoznak a krónikus veseelégtelenségből és kardiovaszkuláris eltérésekből adódó szövődmények. Ezzel magyarázható, hogy az Amerikai Urológiai Társaság legújabb irányelveiben és terápiás javaslataiban a teljes veseeltávolítással szemben már a nefronmegtartó sebészi megoldások alkalmazását támogatja a vesefunkció hosszú távú megőrzése, ugyanakkor a hatékony daganatkontroll megtartásának célkitűzésével.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.