Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9723
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-10-18

A növényi alapú és az ahhoz közelítő étrendek a kardiovaszkuláris megbe­tegedések, a kardiovaszkuláris mortalitás és az összmortalitás alacsonyabb incidenciájával járnak a középkorú általános népességben a prospektív ARIC tanulmány adatainak elemzése szerint.

Journal of the American Heart Association, 2019. augusztus

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2019-10-18

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ

Ha a sürgősségi osztályon akut asztmás fellángolás miatt jelentkező be­teg nem reagál megfelelően az első vonalbeli kezelésre (hörgtágító és kortikoszteroid), jó eredménnyel alkalmazható intravénás magnézium-szul­fát. Gyermekek esetében magnézium-szulfát adásával 68%-kal volt csökkent­hető a kórházi felvételek száma (B szintű ajánlás, három kis véletlen besorolá­sos, kontrollcsoportos vizsgálat [RCT] metaanalízise alapján). Felnőtt betegek körében magnézium-szulfát adásával 25%-os csökkenést értek el a kórházi felvételek számában (A szintű ajánlás, 14 RCT metaanalízise alapján).

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-18

Az amerikai orvosok jövedelme a legmagasabb a világon, de nagyon sokba kerül a képzésük is.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-18

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló Qtrilmet hármas hatóanyagtartalmú (metformin, szaxagliptin, dapagliflozin) készítményt.

#5
OTSZ Online >> PR cikkek
2019-10-17

Psoratinex néven évek óta elérhető Magyarországon is az ausztrál Dr. Michael Tirant pikkelysömör elleni krémcsaládja. A legfrissebb nyár végi felmérésük szerint a felhasználók, 55%-a már a használat első két hetében tapasztalta a tünetei enyhülését, és arányuk a negyedik hét végén már 80%-ra nőtt. A felmérés igazolja egy korábbi klinikai kutatás eredményét:  a Psoratinexet használó csoportban 86%-os volt a PASI szerinti javulás, míg a placebo kontrollcsoportnál csak 18%-ot tudtak kimutatni.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-17

A fázis III ELIPSE HoFH vizsgálat eredményei szerint az evinacumab átlagosan 49%-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet familiáris (örökletes) hiperkoleszterinémiában szenvedő betegeknél.

 

#7
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A rotavírus elleni védőoltást felvett gyermekek körében ritkábban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegség – derül ki USA-beli adatokból.

#8
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

Az emberi mikrobiom sokféle típusú organizmust tartalmaz, többek között baktériumokat, gombákat és vírusokat, melyek megfertőzhetik a gazdaszervezetet, de a mikrobiom egyéb tagjait is. A mikrobiom egyes alkotóelemeiben bekövetkezett változások többféle humán megbetegedés kialakulását vonják maguk után. A mikroorganizmusok által befolyásolt betegségek közül is kiemelkedik az 1-es típusú diabetes mellitus (T1DM), melynek hátterében a hasnyálmirigy bétasejtekből álló Langerhans-szigetei ellen fellépő autoimmun reakció áll. Több vizsgálat is felvetette, hogy a bélbaktériumok összetételének megváltozása T1DM előfordulásával hozható kapcsolatba. Megfigyelték például, hogy T1DM kapcsán fokozódik a Bacteroides-genus túlsúlya, ugyanakkor csökken a butiráttermelő baktériumok túlsúlya. Egy vizsgálatba 11 szeropozitív gyermeket vontak be Finnországból és Észtországból, akik közül 4 esetben progrediált az állapot 1-es típusú cukorbetegségbe. Ezen esetek kapcsán a bakteriális diverzitás csökkenését igazolták. Ezek a változások a T1DM-re prediktív autoantitestek megjelenését követően mutatkoztak meg, ami potenciálisan arra utalhat, hogy a bélbaktériumok nem a betegség elindításában vesznek részt, hanem a béta-sejtes autoimmunitás klinikai betegségbe történő progressziójában.

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Kora Gyermekkorig – Prevenció és Klinikai Gyakorlat. Tapasztalatok és javaslatok gyűjtése a 2021–2027-es programozási időszak tervezéséhez címmel került megrendezésre az első regionális európai konferencia e témában 2019. május 8–11. között Budapesten, a Hotel Flamenco szállodában. 

#10
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A perinatális időszakban bekövetkező agyi történések alapvetően befolyásolhatják a pszichomotoros és kognitív fejlődés alakulását. Az elszenvedett ischaemiás/haemorrhagiás noxa legtöbbször féloldali károsodást eredményez. Sok esetben a perinatális konvulzió utal az agyi történésre, de tapasztalatunk szerint nincs egyenes arányosság a későbbi károsodások és az elszenvedett sérülés súlyossága között. A súlyos strukturális eltérés ellenére – a kivizsgálás és a nyomon követés alapján – a vizsgált populáció közel egyharmada (25 fő) kezelés nélkül is ép fejlődésmenetet mutat!  A korai neuroterápiában részesített 54 eset  61%-a (33 fő)  gyógyult maradandó tünetek nélkül,  11%-ban (9 fő)  is csak minimális eltérések  mutathatók ki  – mely az irodalmi adatokkal összehasonlítva kiemelkedően jó eredmény!

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.